Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnhuizen: brug in Nieuwegein

Tuin Park Landgoed

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: vermoedelijk 19e eeuw (huidige brug)


Beschrijving van Rijnhuizen: brug

Onderdeel 6 Omschrijving Het oorspronkelijk geheel, thans deels door waterlopen omsloten, voormalige sterrenbos is ten zuiden van het huis toegankelijk via een eenvoudige houten BRUG met bakstenen keermuren. De balustrade bestaat uit twee ijzeren regels met eenvoudige, balustervormige, smeedijzeren spijlen. Vermoedelijk heeft er sinds de 17de eeuw op deze plaats een brug gelegen, die in de loop der tijd verschillende keren is vervangen. De huidige brug stamt waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Waardering De BRUG behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vVanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnhuizen: brug in Nieuwegein

Rijnhuizen: tuinschuur

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 5 Omschrijving Ten zuidoosten van het zuidelijke bouwhuis gelegen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouw..

Rijnhuizen: toegangshek

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 7 TOEGANGSHEK. De toegang tot de oprijlaan wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers op hardstenen voetstuk onder een hardsten..

Rijnhuizen: theehuisje

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 8 Omschrijving Ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan het Merwedekanaal (oorspronkelijk de Vaartse Rijn), ligt een ornamenteel ..

Rijnhuizen: kasteel

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 1 Omschrijving Het tegenwoordige KASTEEL Rijnhuizen werd gebouwd in 1640 op een terrein waarop in ieder geval sinds 1370 een rid..

Rijnhuizen: historische tuin- en parkaanleg

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong formele tuin- en parkaanleg, die in de 18de en 19de eeuw in fasen w..

Kaart & Routeplanner