Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnhuizen: tuinschuur in Nieuwegein

Tuin Park Landgoed

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: vermoedelijk 19e eeuw


Beschrijving van Rijnhuizen: tuinschuur

Onderdeel 5 Omschrijving Ten zuidoosten van het zuidelijke bouwhuis gelegen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouwlaag en een vliering onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek, aan de voorzijde voorzien van makelaar en windveren. De schuur is opgetrokken in een chalet-achtige stijl uit donker gebeitste houten planken op een rood bakstenen plint en dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. In de eindgevel aan de voorzijde centraal een dubbele inrijdeur met getoogde bovenzijde en ter weerszijden daarvan meerruits vensters, eveneens met getoogde bovenzijde. Ter hoogte van de kap is het beschot verticaal, met boven de inrijdeur een dubbel hijsluik met meerruits-halfrond bovenlicht. In de zijgevels meerruits vensters en eenvoudige enkele en dubbele toegangsdeuren. Waardering De TUINSCHUUR behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve en doelmatige vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529316
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnhuizen: tuinschuur in Nieuwegein

Rijnhuizen: brug

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 6 Omschrijving Het oorspronkelijk geheel, thans deels door waterlopen omsloten, voormalige sterrenbos is ten zuiden van het huis ..

Rijnhuizen: toegangshek

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 7 TOEGANGSHEK. De toegang tot de oprijlaan wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers op hardstenen voetstuk onder een hardsten..

Rijnhuizen: theehuisje

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 8 Omschrijving Ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan het Merwedekanaal (oorspronkelijk de Vaartse Rijn), ligt een ornamenteel ..

Rijnhuizen: kasteel

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 1 Omschrijving Het tegenwoordige KASTEEL Rijnhuizen werd gebouwd in 1640 op een terrein waarop in ieder geval sinds 1370 een rid..

Rijnhuizen: historische tuin- en parkaanleg

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong formele tuin- en parkaanleg, die in de 18de en 19de eeuw in fasen w..

Kaart & Routeplanner