Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Bramel: dienstgebouw in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Almenseweg 49
7251HN Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Den Bramel: dienstgebouw

Omschrijving Het DIENSTGEBOUW ten zuidoosten van het huis buiten de omgrachting ligt aan de oprijlaan en bestaat uit drie aaneen gebouwde delen: een paardenstal met koetshuis en veestal, een mestschuur en een boerderij met stal. De paardenstal is een langgerekt gebouw onder schilddak met gesmoorde pannen belegd. Aan laanzijde twee getoogde ingangen met dubbele houten deuren met spaakroeden in de bovenlichten, overigens houten deurtjes met bovenlicht, een venster en een blindnis. Rechte strekken boven deuren en venster. Op de verdieping roedevensters en twee duivengaten. In de linkerzijgevel drie roedevensters op de begane rond met rechte strek en een op de verdieping. In de achtergevel zijn de vensters van spijlen voorzien. In het inwendige uiterst links een paardenstal met drie boxen, onderling gescheiden door schotten en gietijzeren palen met knop. Tegen de wanden tegels en vloer met klinkers bestraat. Daarachter een tuigenkamer. Daarnaast de stalling voor de koetsen. In het rechterdeel de veestalling met groep en pomp. Dit deel zal uit de 18de eeuw kunnen dateren (windvaan met 1726). Mestschuur onder wolfdak met gesmoorde pannen. Rondboogdeur aan de zijde van de oprijlaan. Dit deel dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerderij met stalgedeelte onder wolfdak aan de oprijlaan. Getoogde inrijdeur en twee getoogde mestdeurtjes. Rondboogvenstertjes. Dit deel kan uit het eind van de 18de eeuw dateren. Het woongedeelte onder overstekend zadeldak staat haaks ten opzichte van de stal en is later, omstreeks 1900, toegevoegd. Waardering DIENSTGEBOUW behorend tot de historische buitenplaats Den Bramel van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de situering aan de oprijlaan - als functioneel onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529305
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Bramel: dienstgebouw in Vorden

Den Bramel: historische tuin- en parkaanleg

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg rond Den Bramel bestaat uit twee gedeelten. Rond het huis ligt het ge..

Den Bramel: houtloods

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HOUTLOODS uit 1898 (gevelsteen), bestaande uit een langwerpig gebouw aan de oprijlaan onder lessenaarsdak met gesmoorde panne..

Den Bramel: brug

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving A. Over de gracht naar de huisplaats ligt een houten beweegbare basculebrug uit 1828. De BRUG ligt op gemetselde bruggenhoofde..

Den Bramel: prieel

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Achtzijdig bakstenen PRIEEL uit het laatste kwart van de 19de eeuw onder een gebogen dak met acht vlakken, bekroond door een ..

Den Bramel: moestuinmuur

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving MOESTUINMUUR uit omstreeks 1900, bestaande uit twee haaks op elkaar staande gedeelten, opgemetseld van rode baksteen. Het ged..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Bramel: dienstgebouw in Vorden