Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mensinge: zuidelijk bouwhuis in Roden

Kasteel Buitenplaats

Mensingheweg 3
9301KA Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Mensinge: zuidelijk bouwhuis

Onderdeel 4B Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszijden van de toegangslaan. Het noordelijke bouwhuis vormt de pendant van het zuidelijke bouwhuis. De jongere uitbreiding van het zuidelijke bouwhuis valt buiten de bescherming. Omschrijving Zuidelijk BOUWHUIS op rechthoekige grondslag. Het uit baksteen opgetrokken verdiepingloze gebouw heeft geblokte hoeklisenen, een brede geprofileerde daklijst en een hoog opgaand met geglazuurde Romaanse pannen gedekt schilddak; gemetselde hoekschoorstenen met (kunst)stenen elementen en een ijzeren kap; dakkapellen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet met geblokte lisenen aan weerszijden van de segmentvormige inrijdeuren (thans met moderne glasinvulling) en boven de daklijst een frontonvormige bekroning met oeil de boeuf in een decoratieve omlijsting van (kunst)steen. In de gevel kruisvensters met glas-in-lood bovenraam; oorspronkelijk met luiken. Waardering Zuidelijk BOUWHUIS van twee bouwhuizen van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vroeg-20ste-eeuwse historiserende vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de oprijlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529300
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mensinge: zuidelijk bouwhuis in Roden

Mensinge: historische tuin- en parkaanleg

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mensinge. Deels in structuur en deels in detail gaa..

Mensinge: toegangshek

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 5 Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Mensinge. In de as van het hoofdgebouw staat een monumentaal toegangshe..

Mensinge: noordelijk bouwhuis

Mensingheweg 1
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 4A Inleiding De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszi..

Mensinge: duiventil

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 6 Omschrijving DUIVENTIL behorende tot de buitenplaats Mensinge. In het weiland terzijde van het huis staat een merkwaardig geto..

Mensinge: hoofdgebouw (Huis te Roden)

Mensingheweg 5
Roden (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden). Het aan drie zijden omgrachte bakstenen huis dateert in oorsprong u..

Kaart & Routeplanner