Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lijkenhuis in Veenhuizen

Graf Begraafplaats

Eikenlaan 10
9341AL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Lijkenhuis

Onderdeel 2 Omschrijving LIJKENHUIS. Tweede helft 19de-eeuws gebouw op rechthoekige grondslag met krimp, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met blauwe pannen belegd zadeldak; aan één zijde gedeeltelijk doorgetrokken en rustend op gerabatte houten wandjes; (hoek)lisenen; windveren. In de kopse gevels een rond raam X-vormige roedeverdeling; voor het overige houten ramen en deuren met en zonder roedeverdeling (ten dele niet meer oorspronkelijk). Waardering Het LIJKENHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de op hoofdlijnen herkenbare 19de-eeuwse vormgeving; - vanwege de functionele relatie met de begraafplaats; - vanwege de visuele betekenis voor het aanzien van de begraafplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529293
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lijkenhuis in Veenhuizen

Aanleg van de begraafplaats

Eikenlaan 10
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Onderdeel 1 Omschrijving De AANLEG van de begraafplaats bestaat uit een rechthoekig grondvlak met een kruisvormig padenstelsel waarvan het..

Woning

Meidoornlaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING van het type II gebouwd in 1887 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. De aanbou..

Hoeve 4

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Haaks op de weg gelegen, sober en functioneel vormgegeven BOERDERIJ van het weinig voorkomende middenhuis-type, waarbij het ho..

Hoeve 4, wagenloods

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De WAGENLOODS is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een aan een zijde doorgetrokken met pannen belegd zadeldak; win..

Hoeve 4, overkapping mestvaalt

Kerklaan 56
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving De achter op het erf staande (voormalige) MESTVAALT-OVERKAPPING is geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Hol..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)