Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Schuilhoeve: ophaalbrug in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 90
2381NJ Zoeterwoude
Zuid Holland


Beschrijving van De Schuilhoeve: ophaalbrug

Inleiding De ophaalbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Ten zuiden van de ophaalbrug bevindt zich een kwakelbrug. Naar alle waarschijnlijkheid ijzeren opvolger van een houten ophaalbrug. Omschrijving De OPHAALBRUG, die vanaf de erfzijde te openen is, is gefundeerd op dezelfde betonnen landhoofden als de kwakelbrug. Het brugdek - de val - is van hout en door middel van ijzeren schuiven aan het oostelijke landhoofd vastgezet. De opbouw bestaat uit een hameipoort van ijzeren profielen en hoekvullingen. De profielen zijn van het merk Krupp en dragen profielnummer 18. Het hamei ondersteunt een balans uit ijzeren priemen, koppelschaaf en diagonalen. Aan de oostzijde twee kettingen vanaf de priemen naar de val. Waardering De OPHAALBRUG is van algemeen belang: - als kenmerkend en in aanleg gaaf bewaard voorbeeld van een overbrugging van een vaarwater in landelijke gebied; - het object heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de kwakel en de overige onderdelen van het agrarische bedrijf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529291
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Schuilhoeve: ophaalbrug in Zoeterwoude

De Schuilhoeve: kwakelburg

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De kwakelbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Naast deze voetbrug bevindt..

Boerderij. Gepleisterd woonhuis met opkamer. Kwakel-brug

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De krukhuisboerderij is gelegen op de kop van het kavel en dateert uit de zeventiende eeuw. Omschrijving KRUKHUISBOERDERIJ. T..

De Schuilhoeve

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De stal bevindt zich halverwege het kavel, ten noorden van de boerderij. De stal dateert vermoedelijk uit de achttiende of negent..

Boerderij. Puntgevel met vlechtingen

Weipoortseweg 83
Zoeterwoude
Boerderij 1868. Puntgevel met vlechtingen.

Boerderij. Langgerekte hoeve met puntgevel, waarin sieranker en vlechtingen

Weipoortseweg 96
Zoeterwoude
Boerderij (XVII ?). Langgerekte hoeve met puntgevel, waarin sieranker en vlechtingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Schuilhoeve: ophaalbrug in Zoeterwoude

Foto's (7)