Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leur: kas in Leur

Tuin Park Landgoed

Van Balverenlaan 10
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland


Beschrijving van Leur: kas

Omschrijving onderdeel 7: KAS. In de noordwesthoek van de moestuin een uit baksteen opgetrokken, te verwarmen kas. Het bouwwerk is een verbouwing van een koude bak. In de 19de eeuw is het bouwwerk verhoogd. In het eerste kwart van de 20ste eeuw is de kas opnieuw verhoogd en verbreed en is er een stookplaats ingebracht. Gebouwtje onder zadeldak met ongelijke dakschilden. Het naar de zuidkant gericht voorschild zal met glasramen zijn gedekt. Deurtje in de smalle westgevel. Waardering De KAS behorend tot de historische buitenplaats Leur, is van cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens de functioneel en visueel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de moestuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529287
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leur: kas in Leur

Leur: schuur

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 3B: SCHUUR. Tussen het huis en het bouwhuis staat een grote schuur. Fraaie gepotdekselde, vroeg 19de-eeuwse schuur m..

Leur: bouwhuis

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 3A: BOUWHUIS. Bouwhuis, met de achterzijde naar de weg gelegen en met de voorgevel op de achterzijde van Huis te Leu..

Leur: moestuin met hekposten

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 6: MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN. De moestuin wordt aan oost- en noordzijde afgesloten met een muur met hekposten. Het ..

Huis te Leur

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw (Huis te Leur) uit 1778 telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De begane gron..

Leur: duiventil

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 5: DUIVENTIL. Op een weiland in het Leurse bos bij de driesprong Van Balverenlaan-Meerenburg-Puitsestraat staat een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leur: kas in Leur