Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leur: moestuin met hekposten in Leur

Tuin Park Landgoed

Van Balverenlaan 8
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Leur: moestuin met hekposten

Omschrijving onderdeel 6: MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN. De moestuin wordt aan oost- en noordzijde afgesloten met een muur met hekposten. Het oostelijke gedeelte is bij de overstroming van 1926 omgevallen en opnieuw opgetrokken als spouwmuur, afgesloten met een rollaag. Hierdoor kon de warmte voor het leifruit beter worden vastgehouden. In het midden van deze muur een spitsboogvormig poortje met houten deur, waardoorheen de mest op de moestuin gekruid kon worden. Het daarmee verbonden noordelijke deel van de muur dateert uit het midden van de 19de eeuw. Bakstenen muur tussen pijlers, afgesloten met een rollaag. In het midden een poort met twee gemetselde hekposten met stenen bal als bekroning. Waardering De MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN behorend tot de historische buitenplaats Leur, is van cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens de constructie met spouw; - wegens de functioneel en visueel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de moestuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529286
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leur: moestuin met hekposten in Leur

Leur: schuur

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 3B: SCHUUR. Tussen het huis en het bouwhuis staat een grote schuur. Fraaie gepotdekselde, vroeg 19de-eeuwse schuur m..

Leur: kas

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 7: KAS. In de noordwesthoek van de moestuin een uit baksteen opgetrokken, te verwarmen kas. Het bouwwerk is een verb..

Huis te Leur

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw (Huis te Leur) uit 1778 telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De begane gron..

Leur: bouwhuis

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 3A: BOUWHUIS. Bouwhuis, met de achterzijde naar de weg gelegen en met de voorgevel op de achterzijde van Huis te Leu..

Leur: prieel

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 8: PRIEEL. Prieel gebouwd in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Na 1952 is het prieel na stormschade herbouwd. Hout..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leur: moestuin met hekposten in Leur

Foto's (6)