Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leur: duiventil in Leur

Tuin Park Landgoed

Van Balverenlaan 10
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Leur: duiventil

Omschrijving onderdeel 5: DUIVENTIL. Op een weiland in het Leurse bos bij de driesprong Van Balverenlaan-Meerenburg-Puitsestraat staat een houten DUIVENTIL uit 1913, de opvolger van een laat 18de-eeuws exemplaar. De til bestaat uit een op een poot rustende kubusvormige kast met tentdakje, waarop een houten piron; in een van de wanden de aanvlieggaten. Waardering De DUIVENTIL behorend tot de historische buitenplaats Leur is van algemeen belang: - wegens het type; - wegens de constructie; - wegens de functioneel en visueel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529285
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leur: duiventil in Leur

Leur: schuur

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 3B: SCHUUR. Tussen het huis en het bouwhuis staat een grote schuur. Fraaie gepotdekselde, vroeg 19de-eeuwse schuur m..

Leur: bouwhuis

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 3A: BOUWHUIS. Bouwhuis, met de achterzijde naar de weg gelegen en met de voorgevel op de achterzijde van Huis te Leu..

Leur: moestuin met hekposten

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 6: MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN. De moestuin wordt aan oost- en noordzijde afgesloten met een muur met hekposten. Het ..

Leur: kas

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 7: KAS. In de noordwesthoek van de moestuin een uit baksteen opgetrokken, te verwarmen kas. Het bouwwerk is een verb..

Huis te Leur

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw (Huis te Leur) uit 1778 telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De begane gron..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leur: duiventil in Leur