Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leur: hekposten in Leur

Tuin Park Landgoed

Van Balverenlaan 8
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Leur: hekposten

Omschrijving onderdeel 4: HEKPOSTEN. Aan weerszijden van de oprijlaan staan twee hardstenen gegroefde hekposten (1926) met op de dekplaten twee zittende schildhoudende leeuwen. Zij dragen de wapens van de families Van Verschuer (links) en Van Balveren (rechts). In horizontale doorsnede vormen de hekposten een parallellogram. Voordien stonden er twee bakstenen hekpijlers (XVIII) waarvan de funderingen nog zichtbaar zijn. Waardering De HEKPOSTEN, behorend tot de historische buitenplaats Leur, zijn van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens de functioneel en visueel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529284
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leur: hekposten in Leur

De Merwerd

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ 'De Merwerd'. Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. In de voorgevel vlechtingen en vensters met luiken en schuiframen ..

De Merwerd

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Deze houten vijfroedige SCHUURBERG dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is in 1927 hier geplaatst (afkomstig van bo..

Houten karnschuur

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Deze houten KARNSCHUUR uit 1857 is thans in gebruik als bergplaats. Het vrijstaande object staat ter rechter zijde van het woo..

Bakhuis is thans in gebruik als berging

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Dit 19de eeuwse BAKHUIS is thans in gebruik als berging. Het vrijstaande object staat direct tegenover het woongedeelte van de..

Huis te Leur

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw (Huis te Leur) uit 1778 telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De begane gron..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)