Leur: bouwhuis in Leur

Van Balverenlaan 10
6615AH Leur (gemeente Wijchen)

Bouwjaar: laat 17e eeuw (voorhuis) laat 18e eeuw (koetshuis)

Beschrijving van Leur: bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3A: BOUWHUIS. Bouwhuis, met de achterzijde naar de weg gelegen en met de voorgevel op de achterzijde van Huis te Leur gericht gebouw. Het bouwhuis bestaat uit een laat 17de-eeuws voorhuis en een laat 18de-eeuws koetshuis met stalling onder een met riet en pannen gedekt wolfsdak. Het voorhuis is gepleisterd. Asymmetrisch ingedeelde gevel. De middenkamer wordt verlicht door een zesruits venster. Vierruits venster met luiken voor de rechterzijbeuk en een venster uit 1978 in de linkerzijbeuk. In de middenkamer grote schouw die aan beide zijden is ingekort. Het laat 18de-eeuwse achterhuis (verbouwd tot koetshuis ten behoeve van het grote huis) heeft een brede middendeel. In de linkerzijbeuk waren een paardenstal en koetshuis ingericht; in de rechterzijbeuk veestalling. Waardering Het BOUWHUIS, deeluitmakend van een ensemble van bouwhuis en schuur, behorend tot de historische buitenplaats Leur, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens de laat 18de-eeuwse aanpassing van een boerderij aan de functie van koetshuis; - wegens de situering aan de weg, waardoor de functie van koetshuis ten volle benut kon worden; - wegens de visuele en functionele samenhang met de overige elementen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)