Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leur: historische tuin- en parkaanleg in Leur

Tuin Park Landgoed

Van Balverenlaan 8
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw en later


Beschrijving van Leur: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg bestaat uit een over het algemeen rechte lanenstructuur (ten noordwesten van de Allée voor het Huis) waarbinnen zich het huis, de moestuin, de vierlobbige vijver en de Mooie Wei bevinden en een diagonaal lopende lanenstructuur (ten zuidoosten van de Allée voor het Huis) waar de wandel- en hakhoutbossen deels met landschappelijke elementen zijn gelegen. De Grote Laan of Allée voor het Huis is beplant met eiken, overgaand in een dubbele beukenlaan. Op het ellipsvormige terrein voor het huis twee forse solitairen (rode beuk) en een halve maanvormige vijver uit omstreeks 1930. Aan de rand van de rondlopende oprijlaan een houten prieel (zie hiervoor onderdeel 8). Direct achter het huis en daarmee verbonden door een beukenberceau bevindt zich de laat 18de-eeuwse moestuin die aan de oost- en noordkant is ommuurd (zie hiervoor onderdeel 6). Midden door de moestuin loopt een pad dat uitkomt op een hek met gemetselde hekposten (zie hiervoor onderdeel 4) naar het bouwhuis (zie hiervoor de onderdelen 3A en 3B). De vierlobbige vijver ten noordoosten van de moestuin van omstreeks 1780 heeft rondom een beplanting van lindes die een wandelpad om de vijver begeleiden. Ten noorden van de vijver staat een duiventil (zie hiervoor onderdeel 5). De Mooie Wei in het noordoostelijk deel van het park met een paar boomgroepen wordt afgesloten met een gebogen bosrand. Halverwege de Sophialaan, een van de diagonale lanen ten zuidwesten van de Allée voor het Huis bevindt zich een hoger gelegen rotonde uit de eerste helft van de 19de eeuw, beplant met beuken (aan de noordkant na de Tweede Wereldoorlog hersteld). Het zuidwestelijk deel van het wandelbos binnen een driehoek van rechte lanen is licht glooiend. Hierbinnen slingerende beukenlanen als 'aangename wandelingen' die de natuurlijke gesteldheid van het terrein volgen. Deze aanleg dateert van het midden van de 19de eeuw. Tussen de lanen hakhoutbossen en naaldhout. Waardering De TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Leur is van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang; - wegens de vrijwel ongewijzigde laat 18de-eeuwse structuur van de aanleg; - wegens een midden 19de-eeuwse landschappelijke verandering binnen het 18de-eeuwse lanenpatroon; - wegens de combinatie van sier (vijver en wandelpark) met nut (moestuin); - wegens de visueel ruimtelijke context waarin de gebouwen bewust een plaats hebben. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529281
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leur: historische tuin- en parkaanleg in Leur

Leur: prieel

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 8: PRIEEL. Prieel gebouwd in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Na 1952 is het prieel na stormschade herbouwd. Hout..

Huis te Leur

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het hoofdgebouw (Huis te Leur) uit 1778 telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De begane gron..

Leur: moestuin met hekposten

Van Balverenlaan 8
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 6: MOESTUINMUUR met HEKPOSTEN. De moestuin wordt aan oost- en noordzijde afgesloten met een muur met hekposten. Het ..

Leur: duiventil

Van Balverenlaan 10
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving onderdeel 5: DUIVENTIL. Op een weiland in het Leurse bos bij de driesprong Van Balverenlaan-Meerenburg-Puitsestraat staat een ..

De Merwerd

Van Balverenlaan 6
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ 'De Merwerd'. Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. In de voorgevel vlechtingen en vensters met luiken en schuiframen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leur: historische tuin- en parkaanleg in Leur

Foto's (6)