Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechteren: noordoostelijke of linker bouwhuis in Dalfsen

Kasteel Buitenplaats

Rechterensedijk 3
7722HB Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1881 (herbouwd)


Beschrijving van Rechteren: noordoostelijke of linker bouwhuis

Onderdeel 3B Omschrijving Het noordoostelijke of linker BOUWHUIS is in 1881 herbouwd (datum op sluitsteen boven de inrijpoort) op de grondslagen van een uit 1685 daterend exemplaar. Bij de herbouw gebruikte men zandstenen onderdelen als lijsten en fronton van het oude bouwhuis. Het dak is omstreeks 1900 in dezelfde trant als het andere bouwhuis veranderd. Hier bevond zich de stalling voor paarden en rijtuigen, alsmede de knechtsverblijven. Gebouw, opgetrokken van rode baksteen, van een bouwlaag en een kap hoog onder zadeldak met grijze pannen tussen schoudergevels. In het midden een risalerend gedeelte met rondboogpoort met dubbele deuren, waarboven een zandstenen fronton met uitstralende knorrenversiering. Overigens rondboogvensters en deur. In het inwendige paardenboxen en klinkerbestrating. Waardering Het noordoostelijke of linker BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Rechteren, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de cultuurhistorische waarden; - wegens het type; - wegens de functionele en visuele samenhang met de overigen onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529274
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechteren: noordoostelijke of linker bouwhuis in Dalfsen

Rechteren: koude bak

Rechterensedijk 3
Dalfsen
Onderdeel 5A Inleiding In de moestuin ten noorden van het huis bevinden zich een aantal kassen en muren. Omschrijving KOUDE BAK, langw..

Rechteren: kweekkas

Rechterensedijk 3
Dalfsen
Onderdeel 5C Inleiding In de moestuin ten noorden van het huis bevinden zich een aantal kassen en muren. Omschrijving KWEEKKAS. Uit baks..

Rechteren: moestuinmuur

Rechterensedijk 3
Dalfsen
Onderdeel 5D Inleiding In de moestuin ten noorden van het huis bevinden zich een aantal kassen en muren. Omschrijving MOESTUINMUUR. Lang..

Rechteren: moestuinmuur met aangebouwde stal

Rechterensedijk 3
Dalfsen
Onderdeel 5E Inleiding In de moestuin ten noorden van het huis bevinden zich een aantal kassen en muren. Omschrijving MOESTUINMUUR MET A..

Rechteren: kasteel

Rechterensedijk 3
Dalfsen
Onderdeel 1 Omschrijving KASTEEL Rechteren is het enig bewaard gebleven middeleeuwse kasteel van de provincie Overijssel. De middeleeuwse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechteren: noordoostelijke of linker bouwhuis in Dalfsen