Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Salentein, Dubbele dienstwoning in Nijkerk

Woonhuis

Putterstraatweg 1
3862RA Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Salentein, Dubbele dienstwoning

Onderdeel 9 Omschrijving Direct aan de Putterstraatweg ligt een bakstenen DUBBELE DIENSTWONING met asymmetrische gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag met gepleisterde plint onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak voorzien van gesneden windveren en op de nokeinden een schoorsteen. De voor- en achtergevel hebben een excentrisch geplaatst middenrisaliet met topgevel versierd met een klimmend boogfries en lisenen. Centraal in het risaliet van de voorgevel een paneeldeur met vijfzijdig bovenlicht geflankeerd door smalle vensters eveneens voorzien van een vijfzijdig bovenlicht en een zoldervenster. De vensterbogen zijn voorzien van bepleisterde sluit- en aanzetstenen. Alle vensters, deels driedelig en deels gekoppeld, zijn voorzien van vijfzijdig bovenlichten. Smeedijzeren ankers. Waardering DUBBELE DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats Salentein, van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de architectonische vormgeving; - wegens de beeldbepalende ligging aan de Putterstraatweg; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529220
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Salentein, Dubbele dienstwoning
4
Recensie door: ()
Deze nu dubbele woning is genaamd de Schetter. Het was van oorsprong een boerderij met het woongedeelte links en rechts de deel. In de jaren dertig van de vorige eeuw is het staldeel gewijzigd in een woning. Dit verklaart dat de rechter woning alleen via een deur in de achtergevel toegankelijk is. De bouwaanvraag tekening voor de aanpassing van boerderij naar dubbele woning is in mijn bezit en beschikbaar in het archief van de gemeente nijkerk.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Salentein, Dubbele dienstwoning in Nijkerk

Salentein, Grafkelder

Putterstraatweg 1
Nijkerk
Onderdeel 7 Omschrijving In de parkaanleg ligt een GRAFKELDER afgedekt door een kleine natuurstenen grafsteen met fronton waarop de naam ..

Witgepleisterd huisje onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst

Putterstraatweg 4
Nijkerk
Witgepleisterd huisje (XIXb) onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst. In de voorgevel een oorspronkelijke dubbele deur met e..

De Berencamp, Tolhuisje

Putterstraatweg 4
Nijkerk
Onderdeel 6 Omschrijving TOLHUISJE. Aan de Putterstraatweg staat een tolhuisje waarop vanuit Salentein een zichtas is geprojecteerd. Het w..

Salentein, Hoofdgebouw

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Salentein). Het gedeeltelijk omgrachte, onregelmatig gevormde hoofdgebouw dateert uit verschillende..

Salentein, Park

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 2 Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is vanaf het midden van de 19de eeuw tot stand gekomen. Daarvoor kende Salent..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)