Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landlust: schuur in Heinkenszand

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 100
4451AC Heinkenszand (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Landlust: schuur

Omschrijving onderdeel 3B: SCHUUR. Inleiding Aanpalend aan het hoofdgebouw staat een 18e-eeuwse boerenwoning en haaks daarachter een zeer grote vrijstaande schuur. Omschrijving De op rechthoekige grondslag opgetrokken 19e-eeuwse SCHUUR staat op een bakstenen fundament met een houten opbouw van gepotdekselde delen onder een met riet (voorzijde) en met kruispannen (achterzijde) gedekt schilddak met wolfseinden. De gevels zijn geleed met stalvensters, meerruits vensters, deuren en inrijdeuren, deze laatste onder een opgelicht dakschild. De muuropeninngen zijn van witte randen voorzien. Waardering De SCHUUR, deeluitmakend van een ensemble van boerenwoning met schuur, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege het monumentale karakter dat typisch is voor Zeeland; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529216
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landlust: schuur in Heinkenszand

Landlust: hoofdgebouw

Dorpsstraat 100
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Landlust). Het in oorsprong 18de-eeuwse HOOFDGEBOUW (Landlust) is ontstaan uit een herenkamer behor..

Landlust: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsstraat 100
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Aan de Dorpsweg ligt de buitenplaats met direct aan de weg het hoofdgebouw..

Landlust: hekpijlers

Dorpsstraat 100
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Omschrijving onderdeel 4A en 4B: HEKPIJLERS. Aan het begin van de oprit staan vier hardstenen hekpijlers (4A) waarvan de middelste twee hog..

Landlust: tuinsieraad

Dorpsstraat 100
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Omschrijving onderdeel 6: TUINSIERAAD. Bij de vijver in de parkaanleg staat een natuurstenen doopvont (van elders afkomstig) op een rechtho..

Landlust: boerenwoning

Dorpsstraat 102
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Omschrijving onderdeel 3A: BOERENWONING. Aanpalend aan het hoofdgebouw staat een 18de-eeuwse boerenwoning en haaks daarachter een zeer grot..

Kaart & Routeplanner