Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Baak: oranjerie in Baak

Tuin Park Landgoed

Wichmondseweg 19
7223LH Baak (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Huis Baak: oranjerie

Onderdeel 8 Omschrijving ORANJERIE, XIX; Op het voormalige moestuincomplex, aan de Pastoriestraat, een oranjerie op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen en bestaande uit één bouwlaag en een kapverdieping, onder een met oud-Hollandse, gesmoorde pannen gedekt zadeldak met windveren. De rechter, naar huis Baak gekeerde zijgevel is voorzien van een makelaar. Aan de tuin- of zuidzijde vier empire-schuifvensters met luiken aan weerszijden en een exentrisch geplaatste, eenvoudige dubbele toegangsdeur. Aan de Pastoriestraat twee blindnissen. De beide eindgevels zijn voorzien van vlechtwerk en een klein meerruits draairaam in de top. In de oostelijke eindgevel bovendien een eenvoudige toegangsdeur met gedeeld bovenlicht. Alle gevels zijn voorzien van muurankers. De oranjerie vormt één geheel met de aan de oostzijde aansluitende tuinmuur (zie onderdeel 9). Waardering De ORANJERIE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarden; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529213
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Baak: oranjerie in Baak

Huis Baak: hertenverblijf

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 6 Omschrijving HERTENVERBLIJF, XIX; in de hertenweide aan de overkant van de Vordenseweg; kleine houten schuur onder zadeldak me..

Huis Baak: tuinmuur

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 9 Omschrijving TUINMUUR, XIX; Langs de Pastoriestraat wordt het voormalige moestuincomplex begrensd door een tuinmuur, opgetrokk..

Baak

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS, XVIII-b, met behoud en gebruikmaking van middeleeuws muurwerk; in 1880 aan de zuidoostzijde uitgebreid met ..

tuin park landgoed

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 2 Omschrijving PARKAANLEG, XIX-a, bestaande uit: a. parkje binnen de gracht, b. buitensingel en c. weilanden. Ad a.: het door ..

kasteel buitenplaats

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 3A Omschrijving Noordelijk BOUWHUIS van twee bouwhuizen, XVIII-b; ten noordoosten van het huis, aan het voorplein een bakstenen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Baak: oranjerie in Baak