Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Baak: tuinmanswoning in Baak

Kasteel Buitenplaats

Pastoriestraat 1
7223LK Baak (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Huis Baak: tuinmanswoning

Onderdeel 7 Omschrijving TUINMANSWONING, XIX; Op het voormalige moestuincomplex, aan de Pastoriestraat, een voormalige tuinmanswoning, op vierkante grondslag, opgetrokken uit baksteen en bestaande uit één bouwlaag en een kapverdieping, onder een omlopend, met riet gedekt schilddak. Empire-schuifvensters met paneelluiken en een eenvoudige toegangsdeur met gedeeld bovenlicht. Op het dak een getoogde, in de rieten kap opgenomen, dakkapel. Aan de tuin- of zuidzijde is het pand voorzien van een aanbouw onder een rietgedekt zadeldak met meerruits schuifvenstes en paneelluiken. Waardering De TUINMANSWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarden; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Baak: tuinmanswoning in Baak

R.K. Pastorie

Pastoriestraat 3
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving De waarschijnlijk rond 1862 gebouwde R.K. PASTORIE (1) heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afg..

Koetshuis met tuinmuur

Pastoriestraat 3
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Het ten opzichte van de pastorie dwarsgeplaatste KOETSHUIS (2) met aangebouwde TUINMUUR is gebouwd rond 1890. Het gebouw is ui..

Sint-Martinuskerk

Wichmondseweg 17
Baak (Gemeente Bronckhorst)
St.Martinus. Driebeukig neogotische pseudobasiliek door Alfred Tepe, gewijd 1892. Driezijdig gesloten transeptarmen en diagonaal geplaatste ..

Huis Baak: hertenverblijf

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 6 Omschrijving HERTENVERBLIJF, XIX; in de hertenweide aan de overkant van de Vordenseweg; kleine houten schuur onder zadeldak me..

Huis Baak: oranjerie

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 8 Omschrijving ORANJERIE, XIX; Op het voormalige moestuincomplex, aan de Pastoriestraat, een oranjerie op rechthoekige grondslag..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Baak: tuinmanswoning in Baak

Foto's (5)