Meer dan 63.000 rijksmonumenten


ruïne van het pomphuis in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Glipper Dreef 199
2104WG Heemstede
Noord Holland


Beschrijving van ruïne van het pomphuis

Omschrijving onderdeel 7: RUINE VAN HET POMPHUIS. Omschrijving Het in 1730 of even daarna gebouwde pomphuis voorzag de vijf fonteinen in de Marot-aanleg van de nodige waterdruk. Wat resteert is een rechthoekige bouwdeel van één hoge bouwlaag met een zadeldak tussen topgevels. Enige verstoorde venster- en deuropeningen. Ten westen hiervan een hoekpunt van een zware muurpartij. In het metselwerk veel bouwsporen. Waardering De RUÏNE VAN HET POMPHUIS is van algemeen belang: - als functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als inmiddels voor zijn tijd van ontstaan zeldzaam gebouwtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529181
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van ruïne van het pomphuis in Heemstede

tuinmuur ten oosten van ruïne

Glipper Dreef 199
Heemstede
Omschrijving onderdeel 8a: TUINMUUR ten oosten van de RUINE INCL. SLINGERMUUR. Omschrijving Ten oosten van de ruïne gelegen 18de-eeuwse..

tuinmuur ten westen van ruïne

Glipper Dreef 199
Heemstede
Omschrijving onderdeel 8b: TUINMUUR ten westen van de RUINE. Omschrijving Ten westen van de ruïne gelegen 18de-eeuwse tuinmuur. Deze hee..

Landhuis Mariënheuvel

Glipper Dreef 199
Heemstede
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS (Meer en Berg, thans genaamd Mariënheuvel). Omschrijving In 1907-1909 op de oudere buitenplaats "Meer..

Mariënheuvel, park en tuinaanleg

Glipper Dreef 199
Heemstede
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Omschrijving De aanleg van Meer en Berg valt thans uiteen in twee delen, te wet..

Meerzicht, koepel

Glipper Dreef 199
Heemstede
)mschrijving onderdeel 5: KOEPEL. Omschrijving Restant van een grote KOEPEL of koepelkamer uit de eerste helft van de 18de eeuw, bestaand..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)