Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eese: grote Schuur in Eesveen

Boerderij

Van Karnebeeklaan 7 A
8347WB Eesveen (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Eese: grote Schuur

Omschrijving De gedeeltelijk open, grote tweekaps LANDBOUWSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Eese, is in 1925 gebouwd in opdracht van jonkheer Van Karnebeek naar ontwerp van de architect B. Haveman. De bouw van een grote schuur was noodzakelijk omdat Van Karnebeek, in 1923 eigenaar geworden van Eese, de landbouw op het landgoed op grote schaal intensiveerde waardoor er onder meer een geschikte opslagplaats voor graan en landbouwmachines nodig was. Het imposante gebouw is een vereenvoudigde versie van het oorspronkelijke ontwerp dat een rijker aanzien had en volledig gesloten zou zijn geweest. De schuur heeft een dubbel wolfdak, gedekt met opnieuw verbeterende Hollandse pannen, en met op het linker kapdeel een in 1958 toegevoegde opbouw van gepotdekselde planken t.b.v. een graanelevator. De voorgevel en de aansluitende delen van de zijgevels zijn opgetrokken in baksteen. In de voorgevel met uitgemetselde dakaanzetten bevinden zich drie lagen getoogde ijzeren vensters met in het midden, onder een plat deel van de kap, rechtgesloten schuif-inrijdeuren met bovenlichten onder een houten afdak. Aan weerszijden in de gevel bevinden zich dubbele deuren met bovenlichten onder een latei. De vensters rechts in de gevel zijn rechtgesloten en iets groter dan de overige. Waar de zijden van de schuur open zijn, worden de dakschilden ondersteund door standvinken. Het achterste gedeelte is omsloten door houten wanden op een bakstenen onderbouw en in de achtergevel zijn drie paar dubbele schuifdeuren aangebracht in de kleuren van het landgoed Eese. In het inwendige van de schuur zijn geen belangrijke toevoegingen of wijzigingen aangebracht. Het open gedeelte van de schuur wordt doorsneden door op bakstenen poeren staande gebinten met geschoorde balken met koppelliggers, die aan de onderzijde van de dakschilden verbonden zijn. Links van de deel staan vier ronde houten een metalen silo voor de opslag van het graan. Het gedeelte erachter wordt gebruikt voor de opslag van hooi. Het achterste, houten schuurgedeelte is onderverdeeld in drie naast elkaar gelegen ruimtes voor landbouwmachines en wagens. Waardering LANDBOUWSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Eese, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere vormgeving, houtconstructie en kleurgebruik; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - vanwege de karakteristieke en opvallende ligging binnen de aanleg; - vanwege het belang voor de landbouwkundige betekenis van het landgoed; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529180
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eese: grote Schuur in Eesveen

Eese: rentmeesterswoning

Van Karnebeeklaan 5
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode gebouwde RENTMEESTERSWONING maakt deel uit van het reeds al in de middeleeuwen ..

Eese: schuur

Van Karnebeeklaan 5
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De achter de rentmeesterswoning staande SCHUUR onder een met riet gedekt zadeldak is net als het huis op veldkeien geplaatst e..

Eese: De Oude Oost

Van Karnebeeklaan 5A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Eese, die in de huidige vorm waarschijnlijk dateert van omstreeks 1880; de..

Eese: St. Hubert

Van Karnebeeklaan 3
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving JACHTHUIS annex BOERDERIJ 'St. Hubert'. Het jachthuis annex boerderij 'St. Hubert' is in 1881 gebouwd in opdracht van Antoni ..

Eese: hoofdgebouw

Van Karnebeeklaan 2A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (HUIS EESE). Centraal op de historische buitenplaats Eese gelegen havezate, gebouwd in 1619 (volgens jaartal op in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eese: grote Schuur in Eesveen