Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eese: koetshuis annex garage en paardenstal in Eesveen

Kasteel Buitenplaats

Van Karnebeeklaan 7 A
8347WB Eesveen (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Eese: koetshuis annex garage en paardenstal

Omschrijving KOETSHUIS annex GARAGE en PAARDENSTAL. Het in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode koetshuis annex garage en paardenstal maakt deel uit van het al uit de middeleeuwen daterende historische buitenplaats Eese. Het pand is gebouwd in hetzelfde jaar als het houten landhuis en de nabij gelegen rentmeesterswoning, die dezelfde architectonische kenmerken bezitten. De panden dateren uit de periode dat het landgoed een belangrijke functie als landbouwbedrijf kreeg. Het dodekopkleurige, met groene en gele accenten verlevendigde pand van grenenhout is gemaakt van een uit Noorwegen afkomstig bouwpakket. Het in oorspronkelijke staat verkerende pand is opgetrokken uit planken van verschillende diktes die met elkaar zijn verbonden door middel van zwaluwstaart- en andere verbindingen, op een fundament van veldkeien met hoekstenen van graniet. Het heeft een met riet gedekt schilddak met halfronde dakkapellen in het rechter dakdeel en is voorzien van samengestelde, rechtgesloten vensters met omlijsting en roedenverdeling. In de voorste kopgevel bevinden zich schuifdeuren in de kleuren van Eese en met een roedenverdeling in de bovenramen. De linker langsgevel heeft een risaliet met links ervan een klein portaal met een raampje en in deur een liggend drieruits bovenlicht. Links van het iets terugliggende gevelveld een ver uitkragend, op schoren steunend overstek. De achterste kopgevel is voorzien van slechts een venster. Aan de rechter langsgevel bevindt zich een risaliet met rechtgesloten dubbele deur onder een beschoten, in een opgewipt deel van de kap stekende in- en uitzwenkende dakkapel met laaddeuren voor de hooizolder. Een deel van het gevelveld is voorzien van een ver uitkragend, op korbelen steunend overstek met een venster aan weerszijden. Het rechter gevel is voorzien van enkele vensters en staldeuren met roedenverdeling in het bovenlicht. De ruimte-indeling van het gebouw is niet gewijzigd. De vensters en deuren zijn aan de binnenzijde voorzien van een omlijsting en een kroonlijst. De plint die aan de buitenzijde van veldkeien is gemaakt, is in de binnenruimten opgetrokken in baksteen. De voorste ruimte van het gebouw was oorspronkelijk bestemd als garage. Daarachter ligt de werkplaats, De achterste ruimte was oorspronkelijk bestemd als paardenstal. Hier staan nog de originele paardenboxen met zware gietijzeren balusters met bolbekroning. De kap boven de hooizolder is voorzien van een eenvoudige gordingenconstructie. Aan de lange zijden is het pand voorzien van een bestrating van veldkeien. Waardering KOETSHUIS annex GARAGE en PAARDENSTAL behorende tot de historische buitenplaats Eese, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere vormgeving, houtconstructie en kleurgebruik; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529179
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eese: koetshuis annex garage en paardenstal in Eesveen

Terrein waarin grafheuvel

-
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Terrein waarin grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voorzover betreft de daarin gelegen grafheuvel..

Eese: grote Schuur

Van Karnebeeklaan 7A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De gedeeltelijk open, grote tweekaps LANDBOUWSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Eese, is in 1925 gebouwd in opdr..

Eese: rentmeesterswoning

Van Karnebeeklaan 5
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode gebouwde RENTMEESTERSWONING maakt deel uit van het reeds al in de middeleeuwen ..

Eese: schuur

Van Karnebeeklaan 5
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De achter de rentmeesterswoning staande SCHUUR onder een met riet gedekt zadeldak is net als het huis op veldkeien geplaatst e..

Eese: De Oude Oost

Van Karnebeeklaan 5A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Eese, die in de huidige vorm waarschijnlijk dateert van omstreeks 1880; de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eese: koetshuis annex garage en paardenstal in Eesveen