Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eese: rentmeesterswoning in Eesveen

Woonhuis

Van Karnebeeklaan 5
8347WB Eesveen (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Eese: rentmeesterswoning

Omschrijving De in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode gebouwde RENTMEESTERSWONING maakt deel uit van het reeds al in de middeleeuwen bestaande historische buitenplaats Eese. Het huis is gebouwd in hetzelfde jaar als het houten landhuis en het nabijgelegen koetshuis annex garage met paardenstal, die dezelfde architectonische kenmerken bezitten. De panden dateren uit de tijd dat het landgoed als landbouwbedrijf betekenis kreeg. Het dodekopkleurige, met groene en gele accenten verlevendigde grenenhouten huis is gemaakt van een uit Noorwegen afkomstig bouwpakket. Het is opgetrokken uit planken van verschillende dikten die met elkaar verbonden zijn door middel van zwaluwstaart en andere verbindingen, op een fundament van veldkeien met hoekstenen van graniet. De balkkoppen van de zolderbalken steken door de gevel heen. Het huis heeft een samengestelde met riet gedekte kap met korfboogvormige dakkapellen boeven drie van de vier gevels, een segmentboogvormig dakraam in het voorste dakschild, alsmede twee zich verjongende bakstenen schoorstenen. De rechtgesloten T-vensters hebben onderluiken in de kleuren van Eese. De entree bevindt zich in de voorgevel met een veranda onder een op gedraaide kolommen rustend overstek. Op de wijzigingen aan de vensters van de serre na is het exterieur van het huis geheel intact gebleven. Het interieur is ingrijpend gewijzigd, op enkele oorspronkelijke kasten en een binnenportiek met schouderboog na. Vensters en deuren zijn bovendien nog voorzien van de uit de bouwtijd daterende omlijstingen met kroonlijst. Waardering RENTMEESTERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van rentmeesterswoning met schuur, behorende tot de historische buitenplaats Eese, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere vormgeving, houtconstructie en kleurgebruik; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529178
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eese: rentmeesterswoning in Eesveen

Eese: schuur

Van Karnebeeklaan 5
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De achter de rentmeesterswoning staande SCHUUR onder een met riet gedekt zadeldak is net als het huis op veldkeien geplaatst e..

Eese: grote Schuur

Van Karnebeeklaan 7A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De gedeeltelijk open, grote tweekaps LANDBOUWSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Eese, is in 1925 gebouwd in opdr..

Eese: De Oude Oost

Van Karnebeeklaan 5A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Eese, die in de huidige vorm waarschijnlijk dateert van omstreeks 1880; de..

Eese: St. Hubert

Van Karnebeeklaan 3
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving JACHTHUIS annex BOERDERIJ 'St. Hubert'. Het jachthuis annex boerderij 'St. Hubert' is in 1881 gebouwd in opdracht van Antoni ..

Eese: hoofdgebouw

Van Karnebeeklaan 2A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (HUIS EESE). Centraal op de historische buitenplaats Eese gelegen havezate, gebouwd in 1619 (volgens jaartal op in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eese: rentmeesterswoning in Eesveen