Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eese: hoofdgebouw in Eesveen

Kasteel Buitenplaats

Van Karnebeeklaan 2 A
8347WB Eesveen (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1619


Beschrijving van Eese: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW (HUIS EESE). Centraal op de historische buitenplaats Eese gelegen havezate, gebouwd in 1619 (volgens jaartal op ingangspoort), gelegen op een ronde omgrachte terp. Restanten van oudere omgrachting wijzen op een groot slot, dat er in de 14de eeuw moet hebben gestaan. Deze havezate die het eerste hoofdgebouw van de buitenplaats Eese was, is thans een verdiepingloos in rode baksteen opgetrokken pand onder met pannen gedekt schilddak. De gevels vertonen een onregelmatige venster- en deurindeling. Aan de zuid(achter-)zijde is de terp (vanouds) een stuk afgegraven en is aan deze zijde het onderhuis via een ingangspartij toegankelijk. Tijdens de ingrijpende restauratie van het huis in de jaren '90 werd aan deze zijde een historiserende aanbouw gerealiseerd, die vanuit het oogpunt van monumentenzorg van ondergeschikte betekenis is. Waardering HOOFDGEBOUW behorende tot de historische buitenplaats Eese van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; -als representatief en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 17de-eeuwse kleine Overijsselse havezate; -vanwege de centrale ligging binnen het oudere gedeelte van de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529173
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eese: hoofdgebouw in Eesveen

Eese: historische tuin en parkaanleg

Van Karnebeeklaan 2A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats Eese kenmerkt zich door e..

Eese: St. Hubert

Van Karnebeeklaan 3
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving JACHTHUIS annex BOERDERIJ 'St. Hubert'. Het jachthuis annex boerderij 'St. Hubert' is in 1881 gebouwd in opdracht van Antoni ..

Eese: rentmeesterswoning

Van Karnebeeklaan 5
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode gebouwde RENTMEESTERSWONING maakt deel uit van het reeds al in de middeleeuwen ..

Eese: schuur

Van Karnebeeklaan 5
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De achter de rentmeesterswoning staande SCHUUR onder een met riet gedekt zadeldak is net als het huis op veldkeien geplaatst e..

Eese: grote Schuur

Van Karnebeeklaan 7A
Eesveen (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving De gedeeltelijk open, grote tweekaps LANDBOUWSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Eese, is in 1925 gebouwd in opdr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eese: hoofdgebouw in Eesveen