Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Klinze: hekken op voorplein in Aldtsjerk

Tuin Park Landgoed

Van Sminiaweg 36
9064KC Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1822


Beschrijving van De Klinze: hekken op voorplein

Omschrijving HEKKEN op het VOORPLEIN behorend tot de buitenplaats De Klinze. Aan weerszijden van het voorplein, op de eindpunten van de grachtengordel, staat een spijlenhek met pijlpunten uit 1822. De uit smeed- en gietijzer vervaardigde hekken staan loodrecht op het huis en zijn samengesteld uit in hoogte op- en aflopende delen. De spijlenreeksen worden onderbroken door zwaardere spijlen en twee hekstijlen met ornament en het opschrift 'ANNO 1822' en 'DE KLINZE'. Waardering De HEKKEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - vanwege de opvallende vormgeving - als karakteristiek onderdeel van een historische buitenplaats - als zijafsluiting van het voorplein; - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529167
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Klinze: hekken op voorplein in Aldtsjerk

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

De Klinze: koetshuis

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws ko..

De Klinze: oranjerie

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving ORANJERIE behorend tot de buitenplaats De Klinze. De oranjerie is waarschijnlijk tegelijkertijd met de tuinmanswoning gebouwd..

De Klinze: toegangshekken

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving TOEGANGSHEKKEN behorende tot de buitenplaats De Klinze. Aan weerszijden van de oprijlaan naar het huis staat een sober 19de-e..

De Klinze: historische tuin- en parkaanleg

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Historische TUIN- en PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Klinze. De vermoedelijk 17de-eeuwse structuur van de aanleg ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Klinze: hekken op voorplein in Aldtsjerk