Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Klinze: oranjerie in Aldtsjerk

Tuin Park Landgoed

Van Sminiaweg 36
9064KC Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van De Klinze: oranjerie

Omschrijving ORANJERIE behorend tot de buitenplaats De Klinze. De oranjerie is waarschijnlijk tegelijkertijd met de tuinmanswoning gebouwd in 1878. Het gebouw is opgetrokken in gele baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond. Het wordt gedekt door een (thans) met golfplaat belegd zadeldak met een langer, gebroken dakschild boven de zuidgevel en een kort dakschild boven de noordgevel. De dakranden zijn op de kopgevels bedekt met natuurstenen dekplaten. In de noordelijke langsgevel vier met een enkel luik behangen, getoogde vensters. In de westelijke kopgevel een stel hoge, rechtgesloten deuren onder rollaag en een stel lagere, eveneens rechtgesloten deuren onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. De zuidgevel bestaat geheel uit glas en gietijzer. De ramen staan tussen gietijzeren stijlen, die aan de bovenzijde een decoratief patroon van welvingen vormen. De oostelijke kopgevel is grotendeels aan het oog onttrokken door niet bij de bescherming inbegrepen aanbouwen. INTERIEUR. Het inwendige van de oranjerie is in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Aldaar een draagconstructie van asymmetrische gietijzeren kniespanten, kolommen en koppelstukken met vierpasmotief. De spanten worden ondersteund door een reeks van zes kolommen met profiel, waarop een over de gehele lengte van de ruimte doorgetrokken ijzeren balk rust. Waardering De ORANJERIE is van algemeen belang: - als karakteristiek onderdeel van een historische buitenplaats - vanwege de oorspronkelijke functie - vanwege de samenhang tussen in- en exterieur, - vanwege de bijzondere spantconstructie, de toegepaste bouwmaterialen en de detaillering - vanwege de functionele en visuele samenhang met de tuinmanswoning (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529166
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Klinze: oranjerie in Aldtsjerk

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

De Klinze: koetshuis

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws ko..

De Klinze: hekken op voorplein

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving HEKKEN op het VOORPLEIN behorend tot de buitenplaats De Klinze. Aan weerszijden van het voorplein, op de eindpunten van de g..

De Klinze: toegangshekken

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving TOEGANGSHEKKEN behorende tot de buitenplaats De Klinze. Aan weerszijden van de oprijlaan naar het huis staat een sober 19de-e..

De Klinze: historische tuin- en parkaanleg

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Historische TUIN- en PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Klinze. De vermoedelijk 17de-eeuwse structuur van de aanleg ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Klinze: oranjerie in Aldtsjerk