Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Klinze: tuinmanswoning in Aldtsjerk

Kasteel Buitenplaats

Van Sminiaweg 32
9064KC Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van De Klinze: tuinmanswoning

Omschrijving TUINMANSWONING behorend tot de buitenplaats De Klinze. De op een T-vormige grondslag, grotendeels in schone baksteen (kruisverband) opgetrokken tuinmanswoning bestaat uit één bouwlaag onder met gesmoorde pannen gedekte zadeldaken met overstek en windveren; gepleisterde plint; staafankers. Jongere dakkapellen en serre. De hoeken en de gevelranden van de topgevels worden geaccentueerd door lijsten van met pleisterwerk ingevulde gele baksteen. In de symmetrische ingedeelde voorgevel twee gekoppelde meerruitsvensters met persiennes, eveneens tussen gepleisterde velden in een omlijsting van gele baksteen; stichtingssteen met de naam Van Sminia en het jaartal 1878. De beide kopgevels zijn blind op een rond venster in de geveltop na. De achtergevel en de oostelijke gevel van het loodrecht op voornoemd bouwdeel staande volume worden aan het oog onttrokken door een moderne serre. Het haakse bouwdeel kent aan de noordelijke kopgevel een aanbouw, aan westzijde een venster en een deur met gietijzeren raamrooster en bovenlicht met gietijzeren snijraam. Waardering De TUINMANSWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom - als karakteristiek onderdeel van een historische buitenplaats - vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke detaillering en het materiaalgebruik - vanwege de functionele, visuele en ruimtelijk samenhang met andere onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529165
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Klinze: tuinmanswoning in Aldtsjerk

De Klinze

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW (De Klinze) werd in 1655 door Hessel van Aysma gebouwd onder de naam Aysmastate. De vroegst bekende afbeelding ui..

Kop-hals-rompboerderij met voorhuis met omlopende goot, houten geveldaklijsten en schoorstenen waarop borden

Hjelburd 7
Readtsjerk (Gemeente Dantumadiel)
Boerderij van het kop, hals-romptype. Gaaf voorhuis met schoorstenen waarop borden, omlopende goot, houten geveldaklijsten. Bakhuis en bijsc..

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

De Klinze: koetshuis

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws ko..

De Klinze: oranjerie

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving ORANJERIE behorend tot de buitenplaats De Klinze. De oranjerie is waarschijnlijk tegelijkertijd met de tuinmanswoning gebouwd..

Kaart & Routeplanner