Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Klinze: koetshuis in Aldtsjerk

Kasteel Buitenplaats

Van Sminiaweg 36
9064KC Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 19e eeuw (oorsprong) 1987 (herbouwd)


Beschrijving van De Klinze: koetshuis

Omschrijving Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws koetshuis. Het is herbouwd in 1987, naar het oorspronkelijke ontwerp en is voorzien van de originele deuren. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw omvat één bouwlaag onder een met geglazuurde Hollandse pannen gedekt, afgeknot schilddak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en worden beëindigd door een entablement en een geprofileerde gootlijst. De symmetrische voorgevel heeft een licht risalerende middenpartij, waarin de inrijdeuren zijn opgenomen. De entree bestaat uit een rechtgesloten vierdelige deur, geflankeerd door twee keer twee rondboogvormige vensters. In de rechter zijgevel vier rechtgesloten vensters. In de symmetrische achtergevel een deur onder halfrond bovenlicht, twee rechtgesloten vensters aan weerszijden en een deels in de gevel en deels in de kap gestoken deur, die is verbonden met een brandtrap en het entablement doorsnijdt. De linkerzijgevel heeft, voor zover in het zicht, rechtgesloten vensters. Waardering Het (voormalige) KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de hoofdvorm en de detaillering van de voorgevel - als (eertijds) functioneel onderdeel van een historische buitenplaats - vanwege de visuele en ruimtelijke samenhang met het huis en de aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529164
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Klinze: koetshuis in Aldtsjerk

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

De Klinze: oranjerie

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving ORANJERIE behorend tot de buitenplaats De Klinze. De oranjerie is waarschijnlijk tegelijkertijd met de tuinmanswoning gebouwd..

De Klinze: hekken op voorplein

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving HEKKEN op het VOORPLEIN behorend tot de buitenplaats De Klinze. Aan weerszijden van het voorplein, op de eindpunten van de g..

De Klinze: toegangshekken

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving TOEGANGSHEKKEN behorende tot de buitenplaats De Klinze. Aan weerszijden van de oprijlaan naar het huis staat een sober 19de-e..

De Klinze: historische tuin- en parkaanleg

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Historische TUIN- en PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Klinze. De vermoedelijk 17de-eeuwse structuur van de aanleg ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Klinze: koetshuis in Aldtsjerk