Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

Bunnikseweg 25
3732HV De Bilt
Utrecht


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Onderdeel 4 Omschrijving Voormalig KOETSHUIS met woning, behorende tot de buitenplaats Oostbroek. Het koetshuis dateert van 1888 en is voor wat de voorgevel betreft gedecoreerd in neorenaissancevormen. In 1996 is het hele koetshuis tot kantoor verbouwd, waaraan de woning en de stalling zijn opgeofferd. Het gebouw bestaat uit twee vleugels: een rechthoekig bouwdeel van een bouwlaag onder zadeldak met wolfseind aan de rechterkant en een bouwdeel aan de achterkant onder een schilddak. Het voormalige koetshuis ligt aan de oprijlaan naar het huis Oostbroek. Het voorgebouw is opgetrokken van rode baksteen en staat op een natuurstenen plint. Het zadeldak is met gesmoorde pannen belegd. Dit bouwdeel is asymmetrisch van opbouw en gedecoreerd met pilasters met gecementeerde bekroning en speklagen die over de pilasters heen lopen. De koetsierswoning bevond zich in het rechtergedeelte. In de voorgevel twee licht getoogde dubbele deuren met gecementeerde sluitsteen in de togen. De rechterdeur wordt geflankeerd met smalle vensters met gietijzeren roosters. Voorts drie vensters met rechte strekken, waarvan de meest rechtse oorspronkelijk is. De andere twee dagtekenen van de restauratie van 1996. Boven de rechterdeur een rondboogvenster en een op het dakvlak aanlopende kap. Het overstek van de kap wordt door houten consoles opgevangen. De overige gevels zijn ongedecoreerd. De vleugel aan de achterzijde is bij de restauratie van 1996 van vensters voorzien en opnieuw ingedeeld. Het interieur bevat geen oorspronkelijke onderdelen meer. Waardering Het voormalige koetshuis, behorend tot de historische buitenplaats Oostbroek is van belang: - wegens de detaillering van de voorgevel - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige gebouwen op de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529156
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in De Bilt

Oostbroek: tuinmanswoning met aangebouwde orangerie

Bunnikseweg 45
De Bilt
Omschrijving Een aan het begin van de oprijlaan gelegen TUINMANSWONING met aangebouwde ORANJERIE van rond 1887. De woning heeft een van oo..

Oostbroek: landhuis

Bunnikseweg 39
De Bilt
Omschrijving In een landschappelijke park gelegen LANDHUIS uit 1887 in neorenaissance stijl van twee bouwlagen onder een afgeplat schildda..

tuin park landgoed

Bunnikseweg 39
De Bilt
Onderdeel 1 Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG, in late-landschapsstijl naar ontwerp van (tuin)architect I.H.J. van Lunteren uit 1887. Va..

Boerderij met aangebouwd bakhuis

Bisschopsweg 2
De Bilt
Boerderij met aangebouwd bakhuis. Bijzonder fraai gelegen.

Vollenhoven: dubbele dienstwoning

Utrechtseweg 61
De Bilt
DUBBELE DIENSTWONING. Witgepleisterd huis uit het midden van de 19de eeuw waarin twee woningen, op rechthoekige grondslag en gepleisterde, g..

Kaart & Routeplanner

Route naar kasteel buitenplaats in De Bilt