Schuur Wolfkate in Hengelo

Wolfkaterweg 36
7554PM Hengelo

Beschrijving van Schuur Wolfkate

Onderdeel 3 Omschrijving Vrijstaande SCHUUR (1861) als onderdeel van het boerderijcomplex 'Erve Wolfkate' met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode oude holle pannen. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk met verticaal beschoten topgevels met geprofileerde windveren. Centraal in de VOORGEVEL (oostgevel) bevindt zich een recht gesloten dubbele deur aan weerszijden geflankeerd door een recht gesloten enkele deur. Aan weerszijden van de deuren bevindt zich een vierruits raam. Uiterst rechts in het metselwerk bevindt zich een spinnekopvenster. In de topgevel bevindt zich een luik. De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) is deels open deels dicht en dan voorzien van schoon metselwerk. Centraal in de ACHTERGEVEL (westgevel) bevindt zich een recht gesloten geklampte deur met aan weerszijden een tweeruits stalraam. De gevel eindigt in een verticaal beschoten topgevel met luik. In de RECHTER ZIJGEVEL (noordgevel) bevinden zich regelmatig verdeelde stalramen afgewisseld door recht gesloten staldeuren. Waardering De vrijstaande SCHUUR (1861) als onderdeel van het boerderijcomplex 'Erve Wolfkate' is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als goed voorbeeld van een 19e-eeuwse schuur met zorgvuldig gebruik van materialen en detaillering; - vanwege de situering van de schuur op het achtererf; - als goed voorbeeld van een bijgebouw; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)