Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Oosterhout: grote schuur in Nijmegen

Boerderij

van Boetzelaerstraat 1
6515JD Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Huis Oosterhout: grote schuur

Onderdeel 7C Inleiding Links van de toegangslaan ligt een 19de-eeuws of ouder bakstenen T-boerderij met de langsgevel parallel aan de Groenestraat, met schuren gesitueerd op twee terpen van ongelijke hoogten; boerderij met schuur op de hoogste terp, bijschuur uit 1917 op een lagere terp. De drie bouwmassa's met middenlangsdelen zijn overkapt door zadeldaken met waterborden en windveren, ter plaatse van het voorhuis gesneden klossen. Opvallend is de gelijke detaillering van de achtergevels. Omschrijving Grote SCHUUR uit 1917 van één bouwlaag, zolder en vliering; symmetrisch opgebouwde gevels met linksvoor een aanbouw met flauw hellend dakvlak. Centraal in de voorgevel duidt een getoogde afsluiting (boven de rechte toegangsdeuren) op de voormalige aanwezigheid van een stalraam overeenkomstig de beide nog aanwezige meerruits stalvensters. In de geveltoppen een oeil de boeuf. Waardering De Grote SCHUUR, deeluitmakend van een complex van een boerderij met een kleine schuur en een grote schuur is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging; - vanwege de landschappelijke waarde door de situering op terpen; - vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529148
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Oosterhout: grote schuur in Nijmegen

Huis Oosterhout: schuur

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5C Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Huis Oosterhout: boerderij

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 7A Inleiding Links van de toegangslaan ligt een 19de-eeuws of ouder bakstenen T-boerderij met de langsgevel parallel aan de Groe..

Huis Oosterhout: kleine schuur

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 7B Inleiding Links van de toegangslaan ligt een 19de-eeuws of ouder bakstenen T-boerderij met de langsgevel parallel aan de Groe..

Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oosterhout. De aanleg rondom het huis Oosterhout..

Oosterhout: tuinmuren

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 3 Omschrijving TUINMUREN. Ten oosten van het huis ligt een nutstuin (op maaiveldniveau) oorspronkelijk moestuin en boomgaard ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Oosterhout: grote schuur in Nijmegen