Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Oosterhout: dienstwoning in Nijmegen

Woonhuis

Oude Groenestraat 1
6515EA Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Huis Oosterhout: dienstwoning

Onderdeel 6 Omschrijving DIENSTWONING. Aan het begin van de toegangsweg vanaf de Groenestraat naar het hoofdgebouw staat een witgepleisterde woning, oorspronkelijk koetsierswoning later jachtopzienershuis gebouwd in circa 1915 in eclectische stijl. Thans dubbel bewoond, uitbouw voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag onder een met rode geglazuurde Tuiles du Nord pannen gedekt zadeldak met overstek voorzien van waterborden en windveren, bakgoten op klossen en op de nok een gemetselde schoorsteen; twee dakkapellen met stolpraam. Vensteropeningen met vernieuwde schuifvensters met halve opgeklampte luiken; segmentboogvormige afsluitingen met gepleisterde geboorte- en sluitstenen en boogvelden. Links in de voorgevel is de dubbele hoofdingang geplaatst in een deels uit het bouwblok uitgespaard portiek, gedragen door zuilen op betonnen basementen. De beide door een middenstijl van elkaar gescheiden ingangen zijn afgesloten met een halfrond bovenlicht waarin radiaalvormige traceringen; in het gevelvlak rechts naast de ingang bevindt zich een staand draaivenster. Rechts van de toegangspartij drie vensterassen; daarboven twee ovaalvormige gietijzeren rondvensters, de rechter met radiale tracering. Linker zijgevel met drie vensters en een gekoppeld topvenster met zesruits bovenlichten; de rechter zijgevel is gewijzigd ter plaatse van de ingangspartij is een modern venster aangebracht, rechts daarvan een zij-ingang en een getoogd venster, twee topvensters. Waardering DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging; - vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529145
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Oosterhout: dienstwoning in Nijmegen

Sint-Leonarduskerk

Dorpsstraat 14
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Het pseudo-basilicale KERKGEBOUW (A) bezit een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond met trapsgewijze beëindigingen van de ko..

Heilig Hartbeeld

Dorpsstraat 14
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving H. HARTBEELD (C), ontworpen door J. Custers in kunstssteen. Het Christusbeeld is geplaatst op een hoge sokkel die zich naar b..

Pastorie

Dorpsstraat 16
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving PASTORIE met TUSSENLID (B), bezit een vierkante plattegrond uitgelegd met een smalle rechthoek op een der hoeken. De gevels va..

Gepleisterde boerderij

Dorpsstraat 19
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Gepleisterde boerderij, waarvan het woongedeelte, midden 19e eeuw, bestaat uit twee evenwijdig lopende vleugels onder schilddaken. De voorge..

Heureka

Dorpsstraat 42
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Inleiding Vrijstaand houten WOONHUIS ('HEUREKA'), geconstrueerd in (grene)houten stapelbouw in Noorse stijl, op een betonnen fundering. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Oosterhout: dienstwoning in Nijmegen