Woonhuis "De Bovenste Molen" in Loenen

Molen-Allee 20
7371EA Loenen (gemeente Apeldoorn)

Bouwjaar: ca. 1895

Beschrijving van Woonhuis "De Bovenste Molen"

Onderdeel 14: WOONHUIS. Omschrijving Het woonhuis De Bovenste Molen is een bakstenen woonhuis uit circa 1895, gelegen aan de Loenense beek. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag met een kapverdieping onder een met gesmoorde vlakke Friese pannen gedekt zadeldak. De regelmatig ingedeelde, drie traveeën brede voorgevel is centraal voorzien van een gemetseld dakhuis onder een steekkap. Links en rechts van de decoratieve voordeur een T-venster met luiken. Boven de voordeur eveneens een T-venster. In de beide zijgevels vensters als in de voorgevel. Aan de achterzijde een uitbouw voorzien van een toegangsdeur geflankeerd door dubbele ramen met luiken. Tegen de rechter zijgevel een moderne serre in historische trant. Het perceel behoorde vanaf het midden van de 17de eeuw tot 1926 tot de gronden van Ter Horst. Het huis heeft de maat en decoratieve vormgeving van een bescheiden dienstwoning. Gezien de langdurige verbondenheid met Ter Horst is het aannemelijk dat er personeel van de buitenplaats gehuisvest was. Daarbij kan het huis een ornamentele rol hebben vervuld op wandelingen over het landgoed. Waardering Het WOONHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)