Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, kapberg Den Enk in Diepenheim

Boerderij

Prinsendijk 5
7478PB Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, kapberg Den Enk

Onderdeel 26B Inleiding Boerderijcomplex Den Enk, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten oosten van het hoofdgebouw van de buitenplaats gelegen 19de-eeuws boerderijcomplex bestaande uit een boerderij en kapberg. Vanuit het hoofdgebouw is er een zichtas op de voorgevel van de boerderij. De op het erf gelegen kleine stal en het bakhuis zijn ingrijpend gemoderniseerd dan wel vernieuwd. Kleine stal en bakhuis zijn niet van voldoende waarde vanuit het oogpunt van monumentenzorg en vallen daarom niet onder de werking van de monumentenwet, maar ondersteunen wel het beeld van het boerderijensemble. De op het erf gelegen grote moderne stal is ook van bescherming uitgesloten. Omschrijving Ten zuidwesten van de boerderij een vierroedige KAPBERG met gepotdekselde onderbouw en hoge tasvloer. Het platte piramidevormige dak is rietgedekt. Waardering De KAPBERG deeluitmakend van boerderijcomplex Den Enk, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529139
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, kapberg Den Enk in Diepenheim

Nijenhuis, boerderijcomplex Den Enk

Prinsendijk 5
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 26A Inleiding Boerderijcomplex Den Enk, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Ten oosten van het hoofdgebouw van de buitenp..

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, kapberg Den Enk in Diepenheim