Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis, tuinmuur met druivenkas in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Nijenhuizerlaan 11
7478PA Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis, tuinmuur met druivenkas

Onderdeel 13C Inleiding Ten zuidwesten van de huisplaats bevinden zich in de voormalige moestuin een voormalige oranjerie, een gereedschapsschuur, koude bakken en een tuinmuur met druivenkas. De oranjerie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De aanbouwen uit de 20ste eeuw zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Gereedsschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw; mogelijk stammen zij uit de tijd van de Poortmanaanleg (circa 1889). De muur is vermoedelijk ouder, eerste helft 19de eeuw. Omschrijving TUINMUUR MET DRUIVENKAS deeluitmakend van een ensemble van voormalige oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis. Ten oosten van de schuur een betonnen druivenkas van het lessenaarstype; de achterzijde wordt gevormd door een gemetselde rood bakstenen tuinmuur, de ramen zijn in de tweede helft van de 20ste eeuw vernieuwd. Vanaf de oostelijke eingevel van de gereedschapsschuur strekt zich in de richting van het toegangshek tot de voormalige moestuin een gemetselde rood bakstenen tuinmuur uit van circa 2 meter hoog, afgesloten door een eenvoudige streklaag van baksteen. De muur vormt tevens de achterzijde van de druivenkas. De gereedschapsschuur, koude bakken en druivenkas dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw, mogelijk stammen zij uit de tijd van de Poortmanaanleg (circa 1889). De muur is vermoedelijk ouder, eerste helft 19de eeuw. Waardering De TUINMUUR MET DRUIVENKAS deeluitmakend van een ensemble van voormalige oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529138
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis, tuinmuur met druivenkas in Diepenheim

Nijenhuis, historische tuin- en parkaanleg

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 3 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. De historische parkaanleg rond het Nij..

Nijenhuis, twee houten banken voor het huis

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 4 Omschrijving TWEE TUINBANKEN (VOORZIJDE HUIS) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Links en rechts voor het huis (Nijenhu..

Nijenhuis, tuinvaas op sokkel op voorplein

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 6 Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL (VOORPLEIN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Centraal op het voorplein staat een orn..

Nijenhuis, tuinbeeld op voorplein (putto met everzwijn)

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINBEELD OP SOKKEL (PUTTO MET EVERZWIJN) behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. In de as van het huis, even..

Nijenhuis, toegangsdam met inrijhek

Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 8 Omschrijving TOEGANGSDAM MET INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Nijenhuis. Het voorplein is toegankelijk via een met gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis, tuinmuur met druivenkas in Diepenheim