Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Windesheim, dienstwoning in Zwolle

Woonhuis

Bulderingsweg 13
8015PZ Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Huis te Windesheim, dienstwoning

Omschrijving onderdeel 12: DIENSTWONING. Markant op de grens van het voormalige moestuincomplex en een akker gelegen dienstwoning uit 1913. Het decoratief vormgegeven pand op rechthoekige grondslag is opgetrokken uit rode baksteen en wordt overkapt door een rietgedekt schilddak met forse overstek en rode nokvorsten, waarin op organische wijze enkele halfronde dakkapellen zijn opgenomen. Op de nokeinden en op het zuidelijke dakschild ornamentele gemetselde schoorstenen. Het zuidelijke dakschild loopt door over een lagere gemetselde aanbouw aan de achter (zuid)zijde. De symmetrische voorgevel (noord) is drie traveeën breed en bestaat uit een decoratief vormgegeven entreepartij geflankeerd door houten kruisvensters met halve luiken. De paneeldeur met bovenlicht, voorzien van snijwerk, ovaal glas-in-lood-venster en origineel hang- en sluitwerk, is toegankelijk via een gemetselde stoep van twee treden, gelegen tussen twee plinthoge, gemetselde muurtjes. Deze muurtjes vormen de plint van de portiek, die verder bestaat uit twee gesneden houten stijlen, bekroond door een gesneden, houten legger, een keramische, geglazuurde sierlijst en twee houten consoles, waarop het plaatselijk doorlopende dakschild rust. De oostgevel is voorzien van twee vensters van verschillende grootte met aan één zijde een luik. De zuidgevel van de woning is blind. De aanbouw tegen het westelijke deel is aan de voor (oost)zijde gedeeltelijk voorzien van een modern houten front met moderne beglaasde (tuin)deur. Aan de zuidkant twee kleine ontluchtingsvensters en aan de westzijde een dubbel draairaam met éénzijdig luik. In de westgevel van de woning een kruisvenster met halve luiken als in de voorgevel. Op de ontluchtingsvensters en het grotere venster in de oostgevel na, hebben alle vensters een roedenverdeling. Ook zijn bij alle vensters gemetselde rol- en streklagen aanwezig. Het witte zandlopermotief op de luiken heeft een rode achtergrond en wordt door een donkergroene rand omlijst. Waardering De DIENSTWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; -vanwege de markante ligging op de rand van voormalige moestuin, akker en bos. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529134
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Windesheim, dienstwoning in Zwolle

Huis te Windesheim, tuinmanswoning

Windesheimerweg 15
Zwolle
Omschrijving onderdeel 11: TUINMANSWONING. Schuin tegenover de huisplaats, aan de overzijde van de Windesheimerweg, gelegen voormalige tui..

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 17
Zwolle
Omschrijving onderdeel 10: DUBBELE DIENSTWONING. Verdiepingloos pand onder rieten schilddak met nok evenwijdig aan de weg. Schuifvensters ..

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 21
Zwolle
Omschrijving onderdeel 9: DUBBELE DIENSTWONING. De ornamentele, dubbele dienstwoning uit 1916 vormt de visuele beëindiging van een deel v..

Huis te Windesheim, bosbaaswoning

Windesheimerweg 4
Zwolle
Omschrijving onderdeel 8: BOSBAASWONING. De ornamentele dienstwoning uit 1916, waarin de bosbaas van Windesheim gehuisvest was, ligt in de..

Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis

Windesheimerweg 2A
Zwolle
Omschrijving onderdeel 3B: BOUWHUIS, XVIII. Inleidinng Aan weerszijden van het voorplein staan twee bouwhuizen. Omschrijving Aan de we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Windesheim, dienstwoning in Zwolle