Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning in Zwolle

Woonhuis

Windesheimerweg 21
8015PR Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Omschrijving onderdeel 9: DUBBELE DIENSTWONING. De ornamentele, dubbele dienstwoning uit 1916 vormt de visuele beëindiging van een deel van de Windesheimerweg. Het gaat om een pand op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit rode baksteen, dat bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak, gedekt met rode tuile du Nord-pannen. Dat het om twee dienstwoningen gaat, uit zich aan de voorzijde, waar twee identieke voorgevels herkenbaar zijn. Twee deels beglaasde voordeuren, voorzien van decoratief traliewerk en een meerruits bovenlicht, worden geflankeerd door een neo-kruisvenster, waarvan de bovenlichten een roedenverdeling hebben en de onderlichten halve luiken. In de tot nokhoogte opgetrokken puntgevel boven de beide voordeuren is een T-venster geplaatst, dat uit een dubbel draairaam en een meerruits bovenlicht bestaat. De rechter woning (nr. 23) is ook aan de zij- en achterkant grotendeels in oorspronkelijke staat. In de rechter zijgevel een klein meerruits venster met luik, een kruisvenster als in de voorgevel en in de top een venster als in de punt aan de voorzijde. Aan de achterzijde twee deuren, waarvan één houten deur met meerruits bovenlicht en een gedeelde, deels beglaasde deur met smal ongedeeld bovenlicht en enkele vensters. De linker woning is aan de achterzijde uitgebreid met een moderne aanbouw. In de linkerzijgevel zijn een nieuw venster en een moderne schuifpui aangebracht. In de top van de linker zijgevel een venster als aan de voorzijde. De gemoderniseerde gevels zijn vanaf de straat niet zichtbaar. Alle gevels zijn verfraaid met hardstenen details in de vorm van strekbogen, onderdorpels en een omlopende band ter hoogte van de balklaag tussen begane grond en kapverdieping. De beide eindgevels en de beide puntgevels aan de voorzijde zijn voorzien van een gemetselde tandlijst langs de dakrand. Waardering De DUBBELE DIENSTWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de relatief gaaf bewaarde architectonische vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde met de andere dienstwoningen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - als visuele beëindiging van de Windesheimerweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529131
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning in Zwolle

Huis te Windesheim, bosbaaswoning

Windesheimerweg 4
Zwolle
Omschrijving onderdeel 8: BOSBAASWONING. De ornamentele dienstwoning uit 1916, waarin de bosbaas van Windesheim gehuisvest was, ligt in de..

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 17
Zwolle
Omschrijving onderdeel 10: DUBBELE DIENSTWONING. Verdiepingloos pand onder rieten schilddak met nok evenwijdig aan de weg. Schuifvensters ..

Huis te Windesheim, tuinmanswoning

Windesheimerweg 15
Zwolle
Omschrijving onderdeel 11: TUINMANSWONING. Schuin tegenover de huisplaats, aan de overzijde van de Windesheimerweg, gelegen voormalige tui..

Huis te Windesheim, dienstwoning

Bulderingsweg 13
Zwolle
Omschrijving onderdeel 12: DIENSTWONING. Markant op de grens van het voormalige moestuincomplex en een akker gelegen dienstwoning uit 1913..

Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis

Windesheimerweg 2A
Zwolle
Omschrijving onderdeel 3B: BOUWHUIS, XVIII. Inleidinng Aan weerszijden van het voorplein staan twee bouwhuizen. Omschrijving Aan de we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning in Zwolle