Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Windesheim, bosbaaswoning in Zwolle

Woonhuis

Windesheimerweg 4
8015PR Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Huis te Windesheim, bosbaaswoning

Omschrijving onderdeel 8: BOSBAASWONING. De ornamentele dienstwoning uit 1916, waarin de bosbaas van Windesheim gehuisvest was, ligt in de as van de Windesheimerweg en vormt daarvan de visuele beëindiging. Het uit rode baksteen opgetrokken pand bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste, rechthoekige bouwvolumes en telt een kelder-, begane grond- en kapverdieping. Het rechter bouwdeel loopt evenwijdig aan de straat, het linkerdeel staat daar haaks op. Het geheel wordt overkapt door twee haaks op elkaar geplaatste zadeldaken met forse overstek, gedekt met rode tuile du Nord-pannen. De puntgevels zijn voorzien van een decoratieve makelaar. In de oksel van de twee bouwdelen bevindt zich een lager bouwdeel met een plat dak. In de voorgevel centraal een eenvoudige voordeur met meerruits bovenlicht en rechts daarvan een neo-kruisvenster met meerruits bovenlicht en halve luiken. In het uitspringende linkerdeel een kruisvenster als aan de rechterkant, met daarboven een T-venster met meerruits bovenlicht en smalle, lagere zijlichten. In het rechter dak aan de voorzijde een veluxvenster. In de westgevel twee vensters met meerruits bovenlicht en in het westelijke dakschild drie veluxramen. In de overige gevels diverse variaties op de vensters aan de voorzijde; in de top van de eindgevels bijvoorbeeld een dubbel draairaam met grote ruiten, waarvan het bovendeel uit twee kleinere ruiten bestaat, en in de lagere aanbouw kruisvensters als aan de voorzijde. De gevels zijn verfraaid met hardstenen details in de vorm van strekbogen, onderdorpels en een omlopende band onder de dakgoot op klossen. Waardering De BOSBAASWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde, decoratieve vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde met de andere dienstwoningen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - als visuele beëindiging van de Windesheimerweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529130
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Windesheim, bosbaaswoning in Zwolle

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 21
Zwolle
Omschrijving onderdeel 9: DUBBELE DIENSTWONING. De ornamentele, dubbele dienstwoning uit 1916 vormt de visuele beëindiging van een deel v..

Huis te Windesheim, dubbele dienstwoning

Windesheimerweg 17
Zwolle
Omschrijving onderdeel 10: DUBBELE DIENSTWONING. Verdiepingloos pand onder rieten schilddak met nok evenwijdig aan de weg. Schuifvensters ..

Huis te Windesheim, tuinmanswoning

Windesheimerweg 15
Zwolle
Omschrijving onderdeel 11: TUINMANSWONING. Schuin tegenover de huisplaats, aan de overzijde van de Windesheimerweg, gelegen voormalige tui..

Huis te Windesheim, westelijk bouwhuis

Windesheimerweg 2A
Zwolle
Omschrijving onderdeel 3B: BOUWHUIS, XVIII. Inleidinng Aan weerszijden van het voorplein staan twee bouwhuizen. Omschrijving Aan de we..

Huis te Windesheim, dienstwoning

Bulderingsweg 13
Zwolle
Omschrijving onderdeel 12: DIENSTWONING. Markant op de grens van het voormalige moestuincomplex en een akker gelegen dienstwoning uit 1913..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Windesheim, bosbaaswoning in Zwolle