Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Windesheim, stal in Zwolle

Kasteel Buitenplaats

Windesheimerweg 2
8015PR Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: eind 19e eeuw 1900 eind 19e eeuw


Beschrijving van Huis te Windesheim, stal

Omschrijving onderdeel 7: STAL. Op een markante plek in de zuidoosthoek van de parkaanleg gelegen ornamentele stal uit het einde van de 19de eeuw, bestaande uit één bouwlaag en een hooizolder onder een iets gedrukt zadeldak gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen en worden verlevendigd door omlopende dubbele banden van gele steen. Deuren, vensters en hooiluiken hebben een licht getoogde bovenzijde met een decoratieve strekboog van rode en gele steen. In de identiek vormgegeven kop- en eindgevel bevindt zich centraal een dubbele houten inrijdeur, die op symmetrische wijze geflankeerd wordt door twee meerruits schuifvensters en twee eenvoudige staldeuren. De ruiten van het bewegende deel van de vensters zijn groter dan die van het vaste deel. Centraal boven de inrijdeuren een hooiluik. In de beide zijgevels vijf eenvoudige stalramen. Waardering De STAL is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve waarde; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de karakteristieke ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529129
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Windesheim, stal in Zwolle

Huis te Windesheim, toegangsbrug aan Windesheimerweg

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5A: TOEGANGSBRUG aan de Windesheimerweg, XVIII. Bakstenen brug met twee togen en klinkerbestrating; ijzeren balustra..

Huis te Windesheim, brug tussen ruïne en voorplein

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5B: BRUG, XVIII. Brug, die de ruïne verbindt met het voorplein; van baksteen en met twee togen, twee treden hoger ..

Huis te Windesheim, houten brug tussen ruïne en bloementuin

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5C: Éénvoudige houten BRUG, XIX. De brug verkeert in bouwvallige staat; hij verbindt de ruïne met de bloementui..

Huis te Windesheim, parktrap

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 6A: PARKTRAP, XXa. Brede trap van natuursteen, met vier treden in het pad evenwijdig langs de parkzijde van de noo..

Huis te Windesheim, bassin in bloementuin

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 6B: BASSIN, XXa. Bassin in het midden van de bloementuin op vierpasplattegrond; lage bakstenen rand afgedekt met p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Windesheim, stal in Zwolle

Foto's (5)