Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Windesheim, brug tussen ruïne en voorplein in Zwolle

Tuin Park Landgoed

Windesheimerweg 2
8015PR Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw 1700 17e eeuw


Beschrijving van Huis te Windesheim, brug tussen ruïne en voorplein

Omschrijving onderdeel 5B: BRUG, XVIII. Brug, die de ruïne verbindt met het voorplein; van baksteen en met twee togen, twee treden hoger dan het voorplein; de treden zijn rond gelegd en van natuursteen, evenals de dekplaten boven de togen; de in vervallen staat verkerende balustrade bestaat uit brede zandstenen balusters in L.XV-stijl, die met elkaar verbonden zijn door twee evenwijdige ronde stangen; de eindbalusters aan de voorpleinzijde zijn waarschijnlijk hergebruikte klauwstukken, midden XVIII. De brug zwenkt uit aan de pleinzijde en heeft een klinkerdek. Waardering De BRUG die de ruïne verbindt met het voorplein is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, functionele vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529120
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Windesheim, brug tussen ruïne en voorplein in Zwolle

Huis te Windesheim, toegangsbrug aan Windesheimerweg

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5A: TOEGANGSBRUG aan de Windesheimerweg, XVIII. Bakstenen brug met twee togen en klinkerbestrating; ijzeren balustra..

Huis te Windesheim, houten brug tussen ruïne en bloementuin

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5C: Éénvoudige houten BRUG, XIX. De brug verkeert in bouwvallige staat; hij verbindt de ruïne met de bloementui..

Huis te Windesheim, parktrap

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 6A: PARKTRAP, XXa. Brede trap van natuursteen, met vier treden in het pad evenwijdig langs de parkzijde van de noo..

Huis te Windesheim, bassin in bloementuin

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 6B: BASSIN, XXa. Bassin in het midden van de bloementuin op vierpasplattegrond; lage bakstenen rand afgedekt met p..

Huis te Windesheim, hardstenen bank in bloementuin

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 6C: Hardstenen BANK, XXa. Hardstenen bank aan het westeinde van de middenas van de bloementuin; samengesteld uit 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Windesheim, brug tussen ruïne en voorplein in Zwolle

Foto's (1)