Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rams Woerthe, hek in Steenwijk

Overig

Gasthuislaan 2
8331MX Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: vroege 20e eeuw 1910 vroege 20e eeuw


Beschrijving van Rams Woerthe, hek

Omschrijving Hek behorende bij het complex 'Rams Woerthe', bestaande uit de villa "Rams Woerthe", het park en een hek. Het smeedijzeren HEK (vroeg 20ste-eeuw) in art nouveau-vormen uitgevoerd en staat op een laag muurtje met natuurstenen afdekplaten. Het hek sluit het park van villa "Rams Woerthe" aan de voorzijde af. De centrale ingang is voorzien van een boogvormige bekroning, waarin de letters "Rams Woerthe". Waardering Hek, behorende tot het complex "Rams Woerthe" bestaande uit villa, park en hek, is van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de decoratieve architectonische vormgeving; -als karakteristiek markeringspunt van een entree tot het park; -vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529102
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Rams Woerthe in 2010
Park van Rams Woerthe (met theehuis)
Oorlogsmonument bij Rams Woerthe door Hildo Krop

De villa Rams Woerthe in Steenwijk werd eind 19e eeuw in opdracht van de Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters als woonhuis gebouwd.

Geschiedenis

Het ontwerp is van A.L. van Gendt, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Rams Woerthe, gebouwd in Art Nouveau-stijl (oftewel Jugendstil), kwam in 1899 gereed. De opdrachtgever Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overleed hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wil er niet blijven wonen en verkocht in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.

De gemeente Steenwijk vestigde er in 1919 het gemeentehuis in. Tijdens de Koude Oorlog bevond zich in de kelder van het gebouw een commandocentrum van de Bescherming Bevolking. In 1962 liet burgemeester Dingemans Wierts een wal om de villa aanleggen om dat gedeelte te beschermen tegen de fall-out van een mogelijke atoomaanval als gevolg van de Cubacrisis. Deze wal heeft er zes jaar gelegen.

Thans is de villa het bestuurscentrum van de gemeente Steenwijkerland met werkkamers voor burgemeester en wethouders. Tevens is het een trouwlocatie.

In januari 2016 werd het pand gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser.

Park

Rams Woerthe wordt omgeven door een 10 hectare groot park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. In het park bevindt zich een lange slingerende vijver, parallel langs de oude, tegenwoordig afgedamde, Steenwijker Aa. Er zijn circa 45 verschillende soorten bomen en heesters te zien, onder andere beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Later is er een hertenkamp aangelegd. Ook staat er een theehuis in het park.

Villa

De voormalige villa staat in Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In het interieur zijn monumentale jugendstil-wandschilderingen van Co Breman te zien. In de entree en het trappenhuis zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen van Adolf le Comte te bewonderen.

Tentoonstelling Hildo Krop

In het gebouw, waar al vanaf 2002 een Kropkamer was, is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop (ICK) gevestigd. In enkele zalen is een tentoonstelling over werk en leven van de uit Steenwijk afkomstige kunstenaar Hildo Krop (1884-1970), bekend als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, te bezoeken.

Zie ook

Externe linksMonumenten in de buurt van Rams Woerthe, hek in Steenwijk

Rams Woerthe, park

Gasthuislaan 2
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving Park behorende bij het complex 'Rams Woerthe', bestaande uit de villa "Rams Woerthe", het park en een hek. Het park is ontwo..

Rams Woerthe (sinds 1919 het gemeentehuis)

Gasthuislaan 2
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving VILLA "Rams Woerthe", behorende tot het complex "Rams Woerthe" bestaande uit villa, park en hek, werd in 1898 gebouwd in ar..

Dubbel herenhuis, linkerhelft

Kornputsingel 46
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, waarvan de even zi..

Dubbel herenhuis, rechterhelft

Kornputsingel 44
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde zes assen brede dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, wa..

Vrijzinnig-Hervormde kerk Voorm. Vrijzinnig-Hervormde kerk (sinds 1990: uitvaartcentrum)

Kornputsingel 40
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het op 25 september 1898 ingewijde pand in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance is gebouwd als kerk voor de Vereniging van V..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rams Woerthe, hek in Steenwijk

Foto's (1)