Rams Woerthe, park in Steenwijk

Gasthuislaan 2
8331MX Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)

Architect: H. Copijn Copijn 1899 H. Copijn

Beschrijving van Rams Woerthe, park

Omschrijving Park behorende bij het complex 'Rams Woerthe', bestaande uit de villa "Rams Woerthe", het park en een hek. Het park is ontworpen door Henri Copijn en aangelegd in 1899 in het beekdal van het riviertje Aa. Het park wordt gekenmerkt door de langgerekte vorm. In het park een eveneens langgerekte, uit drie delen bestaande vijver met fraai gemodelleerde oevers. In de vijver liggen diverse eilandjes. De vijver wordt omzoomd door een parkbos en omgeven door een stelsel van wandelpaden met hoofdpaden en zijpaden. In het park zijn natuurlijk ogende hoogteverschillen opgeworpen. Rondom de villa heeft het park een open en gecultiveerde opbouw, met onder meer een grote hertenweide aan de achterzijde en een ovaal vormgegeven perk aan de voorzijde, meer naar het westen toe een besloten en ongecultiveerde opbouw. In het park veel zichtlijnen, die gedeeltelijk al in het ontwerp werden aangegeven. Waardering Park, behorende tot het complex "Rams Woerthe" bestaande uit villa, park en hek, is van algemeen belang: - als representatief voorbeeld van een park in landschapsstijl dat tot stand is gekomen aan het einde van de 19de eeuw; - vanwege de, deels ook in detail, gaaf bewaarde structuur opgebouwd uit paden, waterlopen en vijvers, open en gesloten ruimtes; - vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)