Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJsselvliedt: koetshuis in Wezep

Kasteel Buitenplaats

IJsselvliedtlaan 3
8091PN Wezep (gemeente Oldebroek)
Gelderland

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van IJsselvliedt: koetshuis

Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw gelegen koetshuis uit het midden van de 19de eeuw. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder geknikt schilddak met een kleine uitbouw aan de westkant en een hoger opgetrokken middengedeelte aan de oostkant, beide onder zadeldak. De gevels zijn gepleisterd, staan op een grijs geschilderde plint en zijn versierd met horizontale stuclijsten die overgaan in stuclijsten rond vensters en deuren. Aan de voorzijde (oostkant) in het midden een grote getoogde inrijdeur, hierboven een rechthoekig venster, wijzerplaat met klok en op de daknok een dakruiter met luidklokje. In de zijgedeelten van deze gevel een rondboogdeur en een klein getoogd venster; liggende vensters in de lijst onder de dakrand. De rechterzijgevel heeft een grote getoogde inrijdeur. Liggend venster onder de dakrand. In het middendeel van de westgevel (achter) twee vensters op de begane grond en een in de geveltop. Aan de rechterkant de toegang tot de stal. In de stal over de volle diepte van het gebouw twee boxen voor het paard en de ezel, afgesloten met een houten beschilderd schot met traliewerk. Houten voederbak. Vloer van klinkers; enkelvoudige balklaag. Waardering Het KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats IJsselvliedt is van cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens de functionele en visuele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529079
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJsselvliedt: koetshuis in Wezep

IJsselvliedt: park- en tuinaanleg

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 2: PARK- EN TUINAANLEG. In oorsprong 18de-eeuwse parkaanleg waarvan een groot deel van het lanenpatroon en het ster..

IJsselvliedt: tuinmuur

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR. Van rode baksteen opgetrokken anderhalf steens brede tuinmuur tussen pijlers met ezelsrugafdekking uit ..

IJsselvliedt: duiventil

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 6: DUIVENTIL. Vrij in het weiland staande duiventil uit het midden van de 19de eeuw. De duiventil staat recht tegeno..

IJsselvliedt: hoofdgebouw

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. HOOFDGEBOUW 'IJSSELVLIEDT' uit 1824 met uitbreidingen uit de late 19de en 20ste eeuw. Volgens overl..

IJsselvliedt: tuinmanswoning

IJsselvliedtlaan 2
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSWONING. Tuinmanswoning gebouwd in 1845. Het huis is links van de ingang van de buitenplaats gelegen. De v..

Kaart & Routeplanner

Route naar IJsselvliedt: koetshuis in Wezep

Foto's (1)