Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "De Molen" in Ermelo

Kasteel Buitenplaats

Staverdenseweg 283
3852NV Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Boerderij "De Molen"

Omschrijving onderdeel 10 BOERDERIJ DE MOLEN vervangt vanaf 1925 de laatste korenwatermolen die tot aan 1923 aan de Molenbeek stond. Sinds 1989 heeft De Molen een nieuw waterrad. Gebouw op T-vormige plattegrond onder met gesmoorde pannen gedekte zadeldaken. de gevels zijn wit gepleisterd. In de voorgevel en zijgevels van het voorste deel roedevensters met luiken. In zij- en achtergevels getoogde deur- en raamopeningen. Waardering - Van architectuurhistorische en typologische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven BOERDERIJ uit het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw maakt deel uit van de bebouwing op een buitenplaats, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben. - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op de buitenplaats Staverden. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529072
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "De Molen" in Ermelo

Brug Staverdensweg

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7J In de Staverdenseweg liggen twee BRUGGEN uit 1910 over de armen van de Molenbeek en Staverdense beek. De bruggen..

Brug

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7K Aan de noordkant van de Allee ligt een gemetselde BRUG uit 1934. Gecementeerde vleugelmuren met ingekraste keien..

kasteel buitenplaats

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7L Gemetselde DUIVENTOREN aan de westkant van het terrein bij de Garderenseweg. Achthoekig bouwwerk met hoge rondbo..

Jachthuis

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 8 JACHTHUIS, gebouwd in 1915 voor F.B. s' Jacob. Gebouw van een bouwlaag en een kap op rechthoekige plattegrond onde..

Molenzicht

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 9 KOETSIERSWONING annex boerderij oorspronkelijk uit 1854. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag en e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)