Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenzicht in Ermelo

Kasteel Buitenplaats

Staverdenseweg 283
3852NV Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1854


Beschrijving van Molenzicht

Omschrijving onderdeel 9 KOETSIERSWONING annex boerderij oorspronkelijk uit 1854. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag en een kapverdieping onder iets overstekend, met gesmoorde pannen belegd zadeldak. De muren zijn wit gepleisterd. In de naar de weg toegewende gevel vensters met luiken. Op de verdieping een driedelig venster met hoger middendeel op hardstenen dorpel en in de geveltop en halfronde nis op hardstenen dorpel. Op het erf aan de overkant van de weg een grote houten schuur met gepotdekselde wanden op bakstenen voet onder met riet en pannen gedekt zadeldak. Daarnaast een bakhuisje onder pannen zadeldak. Waardering - Van architectuurhistorische en typologische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven KOETSIERSWONING uit het midden van de negentiende eeuw. Het gebouw maakt deel uit van de bebouwing op een buitenplaats, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben. - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op de buitenplaats Staverden. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529071
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenzicht in Ermelo

Brug Staverdensweg

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7J In de Staverdenseweg liggen twee BRUGGEN uit 1910 over de armen van de Molenbeek en Staverdense beek. De bruggen..

Brug

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7K Aan de noordkant van de Allee ligt een gemetselde BRUG uit 1934. Gecementeerde vleugelmuren met ingekraste keien..

kasteel buitenplaats

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7L Gemetselde DUIVENTOREN aan de westkant van het terrein bij de Garderenseweg. Achthoekig bouwwerk met hoge rondbo..

Jachthuis

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 8 JACHTHUIS, gebouwd in 1915 voor F.B. s' Jacob. Gebouw van een bouwlaag en een kap op rechthoekige plattegrond onde..

Boerderij "De Molen"

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 10 BOERDERIJ DE MOLEN vervangt vanaf 1925 de laatste korenwatermolen die tot aan 1923 aan de Molenbeek stond. Sinds ..

Kaart & Routeplanner