Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachthuis in Ermelo

Kasteel Buitenplaats

Staverdenseweg 283
3852NV Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Jachthuis

Omschrijving onderdeel 8 JACHTHUIS, gebouwd in 1915 voor F.B. s' Jacob. Gebouw van een bouwlaag en een kap op rechthoekige plattegrond onder licht overstekend, met rode pannen gedekt zadeldak. Het muurwerk van de begane grond is gepleisterd. Oostzijde met uitgebouwde erker. De verdieping kraagt uit en rust op houten consoles. De kopse kanten van de verdieping zijn met een houten beplanking van verticale (onder) en horizontale delen (boven) beschoten. Roedevensters met luiken. In het inwendige is de oude jachtkamer nog intact. Naast het Jachthuis staat een hondenkennel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met gesmoorde pannen. Bakstenen voet, houten beplanking. Vijf openingen met ronde boog en onder dakrand roedevenstertjes. De hondenkennel stond oorspronkelijk bij het kasteel. Waardering - Van architectuurhistorische en typologische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven JACHTHUIS uit het begin van de twintigste eeuw. Het gebouw maakt deel uit van de bebouwing op een buitenplaats, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben. - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op de buitenplaats Staverden. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529070
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachthuis in Ermelo

Brug Staverdensweg

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7J In de Staverdenseweg liggen twee BRUGGEN uit 1910 over de armen van de Molenbeek en Staverdense beek. De bruggen..

Brug

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7K Aan de noordkant van de Allee ligt een gemetselde BRUG uit 1934. Gecementeerde vleugelmuren met ingekraste keien..

kasteel buitenplaats

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7L Gemetselde DUIVENTOREN aan de westkant van het terrein bij de Garderenseweg. Achthoekig bouwwerk met hoge rondbo..

Molenzicht

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 9 KOETSIERSWONING annex boerderij oorspronkelijk uit 1854. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag en e..

Boerderij "De Molen"

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 10 BOERDERIJ DE MOLEN vervangt vanaf 1925 de laatste korenwatermolen die tot aan 1923 aan de Molenbeek stond. Sinds ..

Kaart & Routeplanner