Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Haveke: historische tuin- en parkaanleg in Eefde

Tuin Park Landgoed

Zutphenseweg 113
7211EC Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1916-1917
Architect: L.A. Springer


Beschrijving van 't Haveke: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg De aanleg rond het huis is een ontwerp van de tuinarchitect L. A. Springer uit 1916-1917. Hij maakte gebruik van de situatie ter plaatse: een landschapspark met moestuincomplex en schiep daar een aanleg in gemengde stijl. Bij het huis overwegend in formele stijl; verder van het huis weg versterkte hij de landschappelijke aanleg waarbij hij de bestaande bouw- en weilanden incorporeerde. Om te beginnen legde hij ten oosten van het huis een ovale bloemparterre aan, van waaruit straalsgewijs lanen uitwaaierden, met als hoofdelement een oost-west lopende beukenlaan. Afgezien van de bloemparterre is deze structuur goed bewaard gebleven. Ten zuiden van de beukenlaan versterkte Springer het bestaande, reliƫfrijke landschappelijke park door de aanleg van gebogen paden rond open gazons en dichte wandelbosjes, begeleid met boomgroepen en heesters. In het landschapspark situeerde hij een deels ommuurde, deels omhaagde moestuin met koude bakken en een te verwarmen kas. Het merendeel hiervan is bewaard gebleven. Eveneens in het landschapspark maakte hij een 'koepel' aan een van de gebogen lanen met een zicht op het huis. De koepel zelf is verplaatst (zie hiervoor onderdeel 5), het fundament is nog aanwezig. Direct ten noorden van de beukenlaan kwamen een dieper liggende tennisbaan met huisje en een croquetveld. De structuur van beide is nog steeds aanwezig. Het huisje is verplaatst tot bij het huis (zie hiervoor onderdeel 4). Ten noorden en oosten van het huis kwam een deels ommuurde moestuin met elkaar kruisende rechte lanen, een omhaagde boomgaard en een geometrisch aangelegde tuin met halfronde beƫindiging met plantvakken. Rond de hele plaats legde hij deels langs de kronkelende Eefsche beek een wandeling aan begeleid door boomgroepen en heesters met wisselende uitzichten op het huis. Een kleine halve maanvormige vijver ligt bij de wandeling langs de Eefsche beek aan de oostkant. Door deels 'natuurlijke' afscheidingen als de Eefsche beek en de spoorlijn en de afscheiding met een haag en hek langs de Schoolstraat en de Zutphenseweg heeft de buitenplaats een besloten karakter. De enige twee doorzichten die Springer vanuit het huis naar buiten schiep liepen in zuidwestelijke richting over het gazon richting Zutphenseweg. Deze zijn dichtgezet. Waardering PARK- EN TUINAANLEG behorend tot de historische buitenplaats 't Haveke van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang wegens: - de gaafheid - de ouderdom - de plaats van het ontwerp in gemengde stijl in de Nederlandse tuingeschiedenis - de plaats in het oeuvre van L. A. Springer - de bewuste combinatie van geometrische en landschappelijke elementen met nutsgronden als wei- en bouwlanden binnen de historische buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529055
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Haveke: historische tuin- en parkaanleg in Eefde

't Haveke: chauffeurswoning

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3. Chauffeurswoning Garage met bovenwoning, gebouw in het eerste kwart van de 20ste eeuw als chauffeurswoning bij 't..

't Haveke: tennishuisje

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4. Tennishuisje In de tuin staat een houten TENNISHUISJE onder schilddak met tuile du Nordpannen. Het huisje stamt u..

't Haveke: prieel

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 5. Prieel In het landschappelijke park staat een ijzeren prieel in de vorm van een tienzijdige koepel met ingezwenkt..

't Haveke: moestuinmuur met aardappelkelder

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 6. Moestuinmuur met aardappelkelder De ten noordoosten van het huis gelegen moestuin is aan twee zijden met een tus..

't Haveke: hek

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 7. Hek Ter afsluiting van het terrein langs de Zutphenseweg en de Schoolstraat dient een ijzeren spijlen HEK (XIX) t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)