Nijenburg: tuinbeelden in Heiloo

Kennemerstraatweg 278

Bouwjaar: ca. 1710
Architect: Gaspar Swenst

Beschrijving van Nijenburg: tuinbeelden

Onderdeel 8 Omschrijving TUINBEELDEN, bestaande uit a.: twee Herculesbeelden en b.: beeldfragmenten, rond 1710, alles van de hand van Gaspar Swenst, in opdracht gemaakt voor deze buitenplaats. Ad a.: stel levensgrote zandstenen beelden links en rechts van de versmalling van de vijver voor het huis, nog steeds in situ !!; het ene beeld Hercules vechtend met AcheloĆ¼s, het andere vechtend tegen de Hydra. Ad b.: zandstenen beeldfragmenten van een groep, die ooit in de vijver voor het huis stond, voorstellende Pan en Galathaea, nu gedeeltelijk in en nabij het huis. Waardering De TUINBEELDEN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeer grote kunst- en cultuurhistorische waarde; - vanwege het unieke feit, dat de beelden specifiek voor deze buitenplaats gemaakt zijn en zich bovendien nog in situ bevinden; dit laatste betreft alleen de beide Herculesbeelden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)