Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenburg: dienstwoning in Heiloo

Kasteel Buitenplaats

Kennemerstraatweg 272
1851BG Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw


Beschrijving van Nijenburg: dienstwoning

Onderdeel 4 Omschrijving DIENSTWONING, XIXb; aan het begin van de noordelijke oprijlaan, diagonaalsgewijs geplaatst; witgepleisterd gebouwtje op rechthoekige grondslag van één bouwlaag onder overstekend zadeldak met grijze pannen; voorgevel van drie traveeën, middelste met dubbele glazen deur met halfrond bovenlicht; links en rechts een gekoppeld venster, elk deel met eigen halfrond bovenlicht; portico met gekoppelde vierkante zuiltjes en flauw tympaanvormig zadeldakje voor ingangsdeur; kopse gevels met drie gekoppelde smalle vensters met elk deel een eigen halfrond bovenlicht. Waardering De DIENSTWONING is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere architectuur; - als wezenlijk functioneel en ornamenteel onderdeel van de historische aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529043
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenburg: dienstwoning in Heiloo

Nijenburg: tuinbeelden

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 8 Omschrijving TUINBEELDEN, bestaande uit a.: twee Herculesbeelden en b.: beeldfragmenten, rond 1710, alles van de hand van ..

Nijenburg: schrobstoep

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 11 Omschrijving SCHROBSTOEP. In gele IJsselsteentjes opgemetselde schrobstoep uit de eerste helft van de 18de eeuw. De schro..

Nijenburg: hoofdgebouw

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW Huis Nijenburg, 1705-1710, 1718; bakstenen in twee fasen opgetrokken gebouw op T-plattegrond met ..

Nijenburg: tuinmanswoning

Nijenburgerweg 1A
Heiloo
Onderdeel 9 Omschrijving TUINMANSWONING. In rode baksteen opgetrokken tuinmanswoning op L-vormige grondslag onder met gesmoorde pannen..

Nijenburg: varkensboet

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 10 Omschrijving VARKENSBOET. Rode bakstenen varkensboet uit omstreeks het midden van de 18de eeuw onder met rode gesmoorde p..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)