Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Voorst: brug met toegangshek in Eefde

Kasteel Buitenplaats

Binnenweg 10
7211MA Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van De Voorst: brug met toegangshek

Omschrijving onderdeel 5. BRUG MET TOEGANGSHEK. Als toegang tot het voorplein een achttiende-eeuwse bakstenen brug met twee natuurstenen bogen. De bakstenen keermuren, die aan de voorplein-zijde deels een rondboogvormig verloop hebben, worden bekroond door een natuurstenen balustrade (balusters). In het midden van de brug staat een toegangshek, dat in 1899 gecopieerd is naar het orginele zeventiende-eeuwse hek (thans in het Rijksmuseum). Het smeedijzeren hek is uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl en bestaat uit vier opengewerkte platte pijlers bekroond door oranjeboompjes waartussen de spijlenhekken met in het midden twee draaibare vleugels. Aan weerszijden console-vormige zijstukken. Waardering BRUG MET TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en de rijke vormgeving; - vanwege de karakteristiek afwerking van het voorplein; - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde. - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529003
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Voorst: brug met toegangshek in Eefde

De Voorst: historische tuin- en parkaanleg

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Voorst. Samen met Het Loo vormt het park van D..

De Voorst: oranjerie

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3. ORANJERIE. De zuidvleugel van het hoofdgebouw wordt gevormd door een oranjerie uit 1875 waarvan het exterieur i..

De Voorst: bouwhuis

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4. BOUWHUIS. De noordvleugel van het hoofdgebouw is een bouwhuis uit 1909 gebouwd in de stijl van het corps de log..

De Voorst: hekken voorplein

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 6. HEKKEN VOORPLEIN. Aan de noord- en zuidkant van het voorplein vormen twee identieke smeedijzeren hekken uit 189..

De Voorst: sokkel

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 7. SOKKEL. Op het voorplein staande negentiende-eeuwse natuurstenen sokkel gedecoreerd met schubben. De sokkel wor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)