Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Voorst: oranjerie in Eefde

Kasteel Buitenplaats

Binnenweg 10
7211MA Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van De Voorst: oranjerie

Omschrijving onderdeel 3. ORANJERIE. De zuidvleugel van het hoofdgebouw wordt gevormd door een oranjerie uit 1875 waarvan het exterieur in 1909 is aangepast aan het in 1909 gebouwde tegenoverliggende bouwhuis (tympaan, schoorstenen, dakvensters). Thans is de oranjerie in gebruik als keuken en kantine. Het op rechthoekige grondslag gebouwde pand, waarvan de gevels uit zandstenen blokken zijn opgetrokken, bestaat uit één bouwlaag onder een met leien gedekte, gebogen en afgeplat schilddak. De regelmatig ingedeelde gevels met meerruitsvensters zijn door geblokte pilasters geleed. De voorgevel heeft centraal een driehoekig fronton waaronder de toegangsdeur met bovenlicht geflankeerd door smalle meerruitsvensters. Aan weerszijden van de ingangspartij twee vensterassen. Een drietredige trap met sokkels aan weerskanten geeft toegang tot de deur. Aan weerskanten van de trap twee smalle betonnen sokkels met decoraties uit het begin van de twintigste eeuw bekroond door marmeren bustes (Romeinse figuren voorstellende). De achtergevel bestaat uit drie grote raampartijen met roeden. Waardering ORANJERIE van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529001
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Voorst: oranjerie in Eefde

De Voorst: historische tuin- en parkaanleg

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Voorst. Samen met Het Loo vormt het park van D..

De Voorst: bouwhuis

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4. BOUWHUIS. De noordvleugel van het hoofdgebouw is een bouwhuis uit 1909 gebouwd in de stijl van het corps de log..

De Voorst: brug met toegangshek

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 5. BRUG MET TOEGANGSHEK. Als toegang tot het voorplein een achttiende-eeuwse bakstenen brug met twee natuurstenen ..

De Voorst: hekken voorplein

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 6. HEKKEN VOORPLEIN. Aan de noord- en zuidkant van het voorplein vormen twee identieke smeedijzeren hekken uit 189..

De Voorst: sokkel

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 7. SOKKEL. Op het voorplein staande negentiende-eeuwse natuurstenen sokkel gedecoreerd met schubben. De sokkel wor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)