Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Voorst: hoofdgebouw in Eefde

Kasteel Buitenplaats

Binnenweg 10
7211MA Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van De Voorst: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1. HOOFDGEBOUW (De Voorst). Het in oorsprong zeventiende-eeuws blokvormige hoofdgebouw met gebogen collonades en zijvleugels in classicistische stijl is wellicht gebouwd met medewerking van Jacob Roman en Daniël Marot. Na de brand in 1943 is het pand onder leiding van de bouwkundige dienst van Heidemij en met medewerking van architect C.A Baart de la Faille in 1957 in oude staat teruggebracht. De met zandsteen beklede muren van het corps-de-logis zijn op vierkante grondslag opgetrokken. Het pand bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt, gebogen en afgeplat schilddak bekroond door een omlopende balustrade met schoorstenen op de hoeken. De symmetrisch ingedeelde gevels met geblokte hoekpilasters, kennen een invulling van meerruitsvensters, keldervensters en dakkapellen. De zevenassige voor- en achtergevel hebben een licht risalerende middenpartij van drie traveeën geleed met pilasterstellingen (Ionisch en Korintisch). De middenpartij wordt bekroond door een attiek met centraal het gebeeldhouwde wapen van Van Keppel gedekt door een gravenkroon. De toegangsdeur is bereikbaar via een halfrondvormige trap met rechthoekig bordes voorzien van een hardstenen balustrade (balusters). Aan de achterzijde een gelijkvormige bordestrap voorzien van een eenvoudige ijzeren balustrade. Aan weerszijden van het corps de logis kwart cirkelvormige collonades van Ionische zuilen bekroond door een balustrade. Centraal in de gesloten achtergevel, die met Ionische pilasters is geleed, een deur met driehoekig fronton geflankeerd door meerruitsvensters. Waardering HOOFDGEBOUW (De Voorst) van algemeen belang: - als voorbeeld van een hoogtepunt uit de 18de-eeuwse classicistische bouwkunst; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528999
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landgoed De Voorst
Huis de Voorst ca. 1823-1824
Huis de Voorst ca. 1823-1824
Locatie Binnenweg 10, Eefde, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Eigenaar Geldersch Landschap&Kasteelen
Huidige functie Locatie voor feesten en partijen
Gebouwd in 1695-1700
Gebouwd door Arnold Joost van Keppel
Gesloopt in Hoofdgebouw in 1943 door brand verwoest
Herbouwd in 1957-1960
Monumentale status Rijksmonument (Historische buitenplaats met 22 complexnrs.)
Monumentnummer  528998
Website Historie
Huize De Voorst in 2013
Huize De Voorst in 2013

De Voorst (ook 'de Vorste' of 'ter Voirst') is een rijksbeschermde historische buitenplaats met 22 complexonderdelen ten zuiden van Eefde in de Nederlandse gemeente Lochem, provincie Gelderland. Het ligt even ten oosten van Zutphen, ten noordoosten van Warnsveld.

Het huidige huis De Voorst werd gebouwd voor Arnold Joost van Keppel (1670-1718), Graaf van Albemarle. Het huis en de tuinen werden ontworpen door Jacobus Roman (1640-1716) en Daniël Marot (1661-1752). Het huis bestaat uit een rechthoekig corps-de-logis dat met gebogen galerijen is verbonden met de bouwhuizen. De in zuidelijke richting lopende dwarslaan gaat over in de hoofdas van 't Velde.

Geschiedenis

't Goet ter Voirst wordt voor het eerst vermeld in 1378, als Gerard ter Voirst het 'Oude Voorst' in leen ontvangt van hertog Willem I van Gelre. Het geslacht De Vorste wordt al in 1190 genoemd. In 1561 overleed Evert ter Voirst en ging het bezit over aan zijn dochter Aleid. Na haar huwelijk in 1565 met Derck van Keppel, heer van Woolbeek (1540-1589), kwam De Voorst in het bezit van het geslacht Van Keppel. In 1609 werd hun zoon Oswald van Keppel, gehuwd met Mechteld van der Capelle, beleend met De Voorst. Het zou tot 1759 in het bezit van de familie Van Keppel blijven.

In de zeventiende eeuw was De Voorst een havezate zonder bijzondere betekenis. De Van Keppels waren wat men noemde van verarmde landelijke adel. Arnold Joost van Keppel, die in bijzondere gunst stond bij koning-stadhouder Willem III, liet de oude havezate vervangen door een geheel nieuwe aanleg.

Van de oorspronkelijke tuinaanleg is niets over behalve enkele lanen. Rond 1800 werd de omgeving van het kasteel in landschappelijke stijl aangepast.

In de achttiende eeuw kwam De Voorst in handen van de familie Van Lynden en daarna Bentinck en Van Neukirchen genaamd Nyvenheim. In 1846 werd het aangekocht door Gerrit Hesselink die de zijvleugels en het koepeldak liet slopen en (delen van) het interieur liet verkopen. Het huis kwam vervolgens in handen van de familie Völcker. Zij lieten het in 1875 en 1909 restaureren. De zijvleugels en colonnades werden toen gereconstrueerd.

Het hoofdgebouw ging in 1943 door brand verloren. Landgoed en ruïne werden in 1951 gekocht door de Stichting Pensioenfonds van de Nederlandsche Heidemaatschappij die het huis in 1957 doorverkocht aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Deze liet het kasteel herbouwen/restaureren, wat in 1960 tot voltooiing kwam. In 1988 kon Geldersche Kasteelen een belangrijk deel van het omliggende landgoed aankopen.

Literatuur

  • Jan Harenberg, De Voorst, Repro-Holland, Alphen aan den Rijn, 1981, 59. ISBN 90-6471-089-9.

Bron


Monumenten in de buurt van De Voorst: hoofdgebouw in Eefde

De Voorst: historische tuin- en parkaanleg

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Voorst. Samen met Het Loo vormt het park van D..

De Voorst: oranjerie

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3. ORANJERIE. De zuidvleugel van het hoofdgebouw wordt gevormd door een oranjerie uit 1875 waarvan het exterieur i..

De Voorst: bouwhuis

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4. BOUWHUIS. De noordvleugel van het hoofdgebouw is een bouwhuis uit 1909 gebouwd in de stijl van het corps de log..

De Voorst: brug met toegangshek

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 5. BRUG MET TOEGANGSHEK. Als toegang tot het voorplein een achttiende-eeuwse bakstenen brug met twee natuurstenen ..

De Voorst: hekken voorplein

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 6. HEKKEN VOORPLEIN. Aan de noord- en zuidkant van het voorplein vormen twee identieke smeedijzeren hekken uit 189..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)